Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 mooiste brugwachtershuisjes van Nederland?

29 augustus 2016 Cristian Lijstjes 0

Veelal worden ze niet meer gebruikt waar ze ooit bestemd voor waren, de brugwachtershuisjes. Meestal doordat bruggen tegenwoordig op afstand worden bediend. Maar feit blijft dat ze vaak het aanzien meer dan waard zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming krijgen en worden verbouwd tot horecagelegenheid, galerij of zelfs sanitairgebouw. Jachthaven.nl zocht uit welke brugwachtershuisjes nu eigenlijk het mooist zijn.

Brugwachtershuisje Abrug in GroningenHet voormalige brugwachtershuisje bij de Abrug in de Nederlandse stad Groningen is een houten gebouwtje, dat is aangewezen als gemeentelijk monument. Tegenwoordig wordt het gebruikt als sanitairgebouwtje ten behoeve van de pleziervaart. Daartoe werden de vensters voorzien van matglas en zijn in het huisje een toilet en een douche geplaatst.

Brugwachtershuisje bij Leuvebrug in DordrechtHet huisje was halverwege de jaren vijftig de werkruimte van schrijver/dichter en ereburger Cees Buddingh’. Hier schreef hij zijn bekende gorgelrijmen, waaronder De Blauwbilgorgel. Deze rijm begint met “Ik ben de blauwbilgorgel, mijn vader was een porgel, mijn moeder was een porulan, daar komen vreemde kind’ren van. Raban! Raban! Raban!

Brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl in LeidenHet brugwachtershuisje met politiepost van de Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens typologie en vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. Bovendien is de combinatie van een brugwachtershuisje en een politiepost in één gebouw zeldzaam.

Brugwachtershuisje Rode Brug in UtrechtHet in 1890 gebouwde brugwachtershuisje is gebouwd in een soort Chaletstijl een is niet voor niets een rijksmonument.

Brugwachtershuisje in VoorburgDit in 1892, tegelijkertijd met de brug gebouwde huisje stond oorspronkelijk aan de andere kant van het water. In 1978 is het echter verplaatst naar de huidige locatie, waar het nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. Het huisje is vrijwel identiek aan het niet meer als zodanig in gebruik zijnde brugwachtershuisje bij de 'Nieuwe Tolbrug'. Het brugwachtershuisje maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen