Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 meest authentieke historische scheepswerven van Nederland?

10 oktober 2016 Cristian Lijstjes 0

Nederland kent een rijke maritieme geschiedenis. De bloei van de scheepvaart, met name van de handel op de Oostzee, maakte van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een maritieme grootmacht die in de 17e eeuw zowel economisch als politiek haar hoogtepunt bereikte. Ondanks dat wij tegenwoordig vooral gespecialiseerd zijn in baggerschepen, ferry's, offshoreschepen, yachten en speciale transportschepen, zijn er nog een aantal historische werven die de maritieme geschiedenis rondom de scheepsbouw in leven houden. Hieronder een top 5 van deze historische scheepswerven. 

Historische Scheepswerf WolthuisDe Historische Scheepswerf Wolthuis kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste scheepswerven in de Groninger Veenkoloniën. Het is ook één van de weinige werven die nog bestaan. Het is zelfs de enige waar te zien en te ervaren is hoe schepen vroeger werden gebouwd.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman


De Historische Scheepswerf C.A. Meerman is de oudste werf van Zeeland, gesticht in 1763. Nu gerestaureerd als een werkende museumwerf. De scheepsloods, de helling en het brandkot zijn nog volop in gebruik, maar ook gedeeltelijk toegankelijk voor bezoekers. De zaagloods is volledig ingericht als museum. In de loodsen vertellen de oude gereedschappen en machines het verhaal van tweehonderd jaar scheepsbouw. De Stichting werkt nauw samen met het Museum Arnemuiden en heeft in het maritiem centrum van het museum een eigen zaal, waar een tentoonstelling over de 250-jarige geschiedenis van de werf is ingericht. Zo werken beide stichtingen samen aan het behoud van de maritieme geschiedenis van Arnemuiden.


Historische Scheepswerf 'de Delft'Historische Scheepswerf 'de Delft' in Rotterdam (Delfshaven) is opgericht in 2001. Op deze werf wordt een replica van 's Lands Schip van Oorlog Delft (1783-1797) gebouwd. De scheepswerf ligt aan de Schiehaven in het Lloydkwartier. In oktober 2012 is de naam van de stichting veranderd van "Scheepswerf De Delft" naar "Historische Scheepswerf Rotterdams Welvaren", en daarna in april 2014 naar " Stichting 'de Delft' ". De oude naam was een verwijzing naar de 19e-eeuwse scheepswerf van dezelfde naam aan het Boerengat in Rotterdam van Anthony van Hoboken, een bekend Rotterdams reder uit de 19e eeuw. Sinds april 2014 bestaat de stichting uit een Leer/werkbedrijf, een Productiebedrijf en een Museum, waar de oorspronkelijke scheepswerf organisatie in voortbestaat.


BataviawerfDe Bataviawerf in Lelystad is opgericht in 1985. Het jaar waarin werd gestart met de bouw en reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Sindsdien heeft de werf zich ontwikkeld tot een centrum voor historische scheepsbouw. De bouw van de historische houten schepen trok vanaf het begin veel aandacht van bezoekers. De werf is daardoor ook een toeristische attractie geworden, waar bezoekers de Batavia kunnen bezichtigen en kennis kunnen maken met het bijzondere verhaal achter dit icoon uit de Nederlandse VOC-geschiedenis.


Historische scheepstimmerwerf Klaas HennepoelDoel van de historische scheepstimmerwerf "Klaas Hennepoel" is om (locale) oude vaartuigen, materialen en scheepsbouwtechnieken in stand te houden. De werf ligt aan de Haarlemmertrekvaart op de grens van Warmond en Oegstgeest in de Klaas Hennepoelpolder. De werfschuur en de houtloods zijn volledig op ambachtelijke authentieke wijze gebouwd: Rijnformaat stenen gemetseld met kalkmortel, gebinten en kapspanten met pen-en-gat verbindingen en houten nagels, hergebruikte oude holle dakpannen, gepotdekseld gevelbeschot, etc.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen