Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 beste manieren om vocht te bestrijden in de boot!

16 januari 2017 Cristian Lijstjes 0

Het is vanzelfsprekend dat een boot veel te maken krijgt met vocht. Vocht door natte kleren of een lek in de boot. Bovendien zorgt condens voor de nodige vocht aan boord. Is dit erg? Teveel vocht aan boord kan als nare bijkomstigheid hebben dat schimmels hun kans schoon zien en zich gaan vestigen op plekken waar u het liever niet ziet. Daarom is er dus alles aan gelegen om uw boot vocht vrij te houden. Hoe u dat het beste doet? Volgens ons zijn dit de vijf beste manier om uw boot vochtvrij te houden.

Plaats lucht-ontvochtigersLucht-ontvochtigers zuigen vochtige lucht op, condenseert het en blaast vervolgens de droge lucht uit. Een luchtontvochtiger creëert een aangenaam klimaat en bovendien blijven vuil en stofdeeltjes in het filter hangen, waardoor de lucht licht gereinigd wordt.

Verwarm de lucht binnenin de bootWarme lucht neemt vocht op, maar zorg er wel voor dat die lucht vervolgens naar buiten kan. Verwarm ook met droge lucht, bijvoorbeeld met een elektrisch kachel. Alchohol, gas en dieselolie geven allemaal vocht af wanneer ze verbrand worden. Gebruik dus alleen die brandstoffen als de uitlaatgassen ervan naar buiten kunnen worden geleid.

Ventileer voldoendeZorg ervoor dat de lucht in uw boot zoveel mogelijk circuleert. Dit kunt u doen door dekventilatoren en luchthappers te plaatsen. Bovendien is het raadzaam om regelmatig luiken en deuren open te zetten en ventilatieroosters te plaatsen in elk kastdeurtje, in kajuitdeuren en het luik van de kajuit.

IsoleerIsoleren is aan te bevelen aangezien er zich dan veel minder condens kan vormen. Het beste is om de binnenkant van de romp te bekleden met vellen dichtcellige isolatiematten. Dichtcelligheid betekent dat de cellen van het isolatiemateriaal onderling niet in verbinding staan, waardoor er geen water kan worden opgenomen.

Houd de bilge goed droogBent u in de winter regelmatig aan boord? Dan kan het condenswater zich ophopen in de bilge. Controleer dit regelmatig en houd het goed droog met de pomp en een doek. Zodoende krijgt vochtige lucht een stuk minder kans.

Heeft u nog andere tips die u graag wilt delen? Dat kan hier beneden in de comments!

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen