Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 bekendste bruggen van Nederland?

19 juni 2017 Cristian Lijstjes 0

Nederland is een waterland. En daar horen bruggen bij. Onze stadscentra liggen vol met bruggen over de vele grachten. In deze top 5 focussen we ons op de meer 'monumentale' bruggen. De lijst incompleet? Zeker. Maar volgens ons zijn dit op het moment de 5 bekendste bruggen van Nederland. 

* Deze ranking/top 5 is tot stand gekomen door te kijken naar de hoeveelheid #hashtags met de brugnaam op Instagram


1. De Erasmusbrug - Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam is razendsnel uitgegroeid tot icoon van de stad. Als een fiere grijze zwaan die waakt over de meest imposante skyline van ons land. De Erasmusbrug is vernoemd naar de gelijknamige Nederlandse priester en humanist. Ben van Berkel ontwierp de 'tuibrug' 1996. Dit type brug is opgehangen aan dikke kabels (tuien) die bevestigd zijn aan pylonen. De Erasmusbrug is 284 meter lang en 139 meter hoog.Een bericht gedeeld door Asya | #asyen_amsterdam (@asyen_k)

op

2. Waalbrug - Nijmegen

De Waalbrug in Nijmgen verbindt de stad met het dorp Lent en ligt op de route naar Arnhem. De brug werd in 1936 in gebruik genomen en heeft een lengte van 604 meter en een hoogte van 65 meter. Het is een boogbrug en inmiddels benoemd tot rijksmonument. De brug is de eerste vaste verbinding voor verkeer anders dan de trein over de rivier de Waal. Aan de oevers vinden de Nijmegenaren volop terrassen en cafés en enkele zwemstrandjes waar het 's zomer een drukte van jewelste is.Een bericht gedeeld door Annelies (@anneliesnijmegen) op3. De 'magere brug' - Amsterdam

De bekendste brug in het centrum van Amsterdam is de Magere brug. Dit is de witte houten brug over de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat, tussen de Prinsengracht en de Keizersgracht. De ophaalbrug werd gebouwd in 1934 en tot 1994 bediend door twee brugwachters, die de brug optrokken met de authentieke haalketting. Daarna is de brug uit veiligheidsoverwegingen gemechaniseerd en geautomatiseerd. Tot 2003 reden er auto’s over de brug. Nu passeren er alleen nog fietsers en voetgangers. Een paar keer per dag wordt de brug geopend voor grotere schepen (rondvaartboten kunnen eronderdoor). De Magere Brug is een Rijksmonument, waarjaarlijks het beroemde Grachtenconcert plaatsvindt op Bevrijdingsdag. De brug figureerde in de James Bondfilm ‘Diamonds Are Forever’.Een bericht gedeeld door Yvonne Schuller (@yvonneschul) op4. Van Brienenoordbrug - Rotterdam


De Van Brienenoordbrug bevindt zich aan de oostkant van Rotterdam en is net zo bekend als de Coentunnel. Dat komt door de filemeldingen waar deze locatie steevast in voorkomt. Het drukke verkeersknooppunt bestaat uit twee bruggen, die beschikken over zes rijstroken per rijrichting (Rijksweg A16) en een tweerichtingsfietspad. De Van Brienenoordbrug is 1320 meter lang en 24 meter hoog. Het is een boogbrug, waarvan het eerste deel werd geopend in 1965 en het tweede in 1990. De brug is vernoemd naar het eiland van Brienenoord waar de brug deels op rust.
 Een bericht gedeeld door Fabienne MnGila (@mngila)

op


5. De Zeelandbrug - Oosterschelde De Zeelandbrug is met een lengte van vijf kilometer en 22 meter de langste brug van Nederland. Deze verkeersbrug,verbindt de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland met elkaar en is onderdeel van de Delta werken. De Zeelandbrug is gebouwd tussen 1963 en 1965 en in 2015 benoemd tot rijksmonument.

Een bericht gedeeld door De PZC (@pzcredactie) op


Deze ranglijst pretendeert niet de juiste volgorde aan te houden of compleet te zijn. Eigenlijk zou een top 25 zelfs te kort zijn voor alle bekende, beroemde en beruchte bruggen in Nederland. Heeft u aanvullingen? Graag hier beneden in de comments!

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen