Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Overwintert uw boot in het water? Dit zijn de 5 beste oplossingen tegen vorst en vrieskou

5 december 2016 Cristian Lijstjes 0

Het ziet er naar uit dat het een strenge winter wordt dit jaar. Wie zijn of haar boot in de stalling heeft liggen zal zich ongetwijfeld weinig zorgen maken. Mensen die hun boot in het water hebben laten liggen, zullen daarentegen de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen. Deze vijf oplossingen helpen uw boot in ieder geval weerstand te bieden tegen vorst en vrieskou.

Tap vloeistofsystemen af en voeg antivries toe



Als u uw boot winterklaar maakt, begin dan met het aftappen van alle vloeistofsystemen zoals koelwater, drinkwater en toilet. Vergeet ook de bilgepomp niet. U kunt er ook voor kiezen de systemen bij te vullen met milieuvriendelijke antivries. Water zet bij vorst ongeveer 8-9 % uit en daar kunnen koppelstukken, cilinderkoppen en zwanenhalzen niet tegen. Vorstbescherming is in deze systemen dus van levensbelang.

Draai kranen dicht



Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregel die u treft als uw boot in het water blijft liggen, is het besteden van extra aandacht aan afsluiters en eventueel kranen. Afsluiters onder water van de kombuisafvoer, aanvoer koelwater motor en het toilet moeten worden dichtgedraaid. Dit is heel erg belangrijk! Daarnaast worden de slangen eraf gehaald en dienen de afsluiters afgedroogd te worden.

Haal accu's van boord



Het beste is om uw accu's uit de boot te halen en op te slaan op een niet al te koude plek. Zorg ervoor dat de accu ook volledig opgeladen word opgeslagen. Sommige accu's dient u tussentijds ook op te laden in verband met zelfontlading. Als u de accu's aan boord laat, sluit er dan een acculader op aan die een zogenaamde 'float' functie heeft, zo blijven de accu's volgeladen in de winter.

Haal elektronica van boord



Elektronica vindt het ’s winters prettiger in de warme omgeving van je huis dan aan boord. Spuit de open verbindingen in met vochtwerende spray om de contacten te beschermen tegen corrosie. Vervang het log zelf door de meegeleverde schroefdop.

Dek uw boot af



Tot slot wordt de boot afgedekt. Zorg ervoor dat alle losse onderdelen op de boot van boord zijn gehaald. Zorg er tevens voor dat er gedurende de winter voldoende geventileerd wordt. Zo voorkomt u schimmelvorming door vocht. In slecht te ventileren ruimtes kunt u vochtvreters plaatsen. Haal de kussens en ander textiel uit de boot, want dat kan erg vochtig worden in de winter en dus schimmels aantrekken. Maak de boot ook even goed schoon en zorg ervoor dat er geen etensresten meer aan boord liggen. Controleer gedurende de winterperiode regelmatig of de boot nog goed vastligt en of het dekkleed nog steeds op zijn plaats zit.

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen