Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

5 beste oplossingen tegen het schavielen (en kraken) van de landvasten

10 juli 2017 Cristian Lijstjes 0

De wind waait uit een bepaalde hoek, de boot gaat te keer, maar u bent er gerust op, want alles ligt goed vast. Voor die nacht met veel wind wel te verstaan... want als het nu eens twee weken zo hard zou waaien... exact uit dezelfde hoek... dan wist u het zeker, de landvasten zouden breken door het 'schavielen'. 
Schavielen kan gebeuren bij de landvasten van alle boten, en bij de vallen van een zeilboot, waar de fokkeschoot bijvoorbeeld langs het want schuurt. Wat zijn de beste oplossingen tegen het schavielen, ofwel het 'schuren' van de touwen?
1. Een plastic (tuin) slang
U ziet het her en der in de haven. Een simpele doch zeer probate oplossing: op de punten waar het touw het meest schuurt, bijvoorbeeld op de bolder op de steiger, is er een stuk tuinslang overheen geplaatst, waardoor niet het touw maar het plastic slijt.
2. Een landvastrubber
Eenlandvastveer is eigenlijk geen oplossing tegen het schvavielen, maar brengt wel rust in de touwen. Deze veer zorgt ervoor dat het oprekgeluid verminderd en de nachtrust toeneemt.
3. Beschermstrips tegen het schavielen
Het schavielen van de landvasten kan vervelende slijtage plekken veroorzaken, en dan bedoelen we in dit geval niet aan de touwen, maar aan de boot zelf. Met speciale beschermstrips gaat u de slijtgae van uw boot tegen en de tweede vielg in dezelfde klap zorgt ervoor dat ook uw landvast minder slijt.
4. Landvasthoezen
De landvasthoezen zijn een oplossing vergelijkbaar met de aloude tuinslang. Minder werk en iets flexibeler aan te brangen.
5. Landvastveer
De landvastveer is de klassieke variant van het landvastrubber. Dit kan goed werken, vooral tegen de spanning op en daarmee het kraken van de landvasten. Echter pas op dat de veer na enige tijd gebruik niet zelf begint te piepen en te kraken.
Heeft u nog meer tips en adviezen tegen het schavielen (en kraken!) van de landvasten? laat het ons hier beneden weten in de comments!

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen