Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

5 belangrijke aandachtspunten 'op het dek' na de winter?

27 februari 2017 Cristian Lijstjes 0

Met het voorjaar in het vooruitzicht is het wellicht goed om alvast na te gaan denken over wat er allemaal nog moet gebeuren om de boot weer vaarklaar te maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat het dek helemaal in orde is. Daarom stelden wij alvast 5 aandachtspunten op waar u op kunt letten zodra u uw boot vaarklaar gaat maken.

Reinig het teakdekEen teakdek reinigen is een eenvoudige, maar wel secure klus. Begin met het dek in het geheel nat te spuiten. Zodoende gaan de poriën van het teak openstaan en kunt u beter bij het vuil. Neem een emmer of grote plantenspuit om de reiniger te verdelen. Probeer niet het gehele dek in een keer te behandelen maar deel het in sectoren op. Borstel na het inweken van het reinigingsmiddel het dek goed in. Voor de hoeken en gaten bij bolders, kikkers, wantputtingen en derailleren kunt u er het beste de schuurspons bijpakken. Zo krijgt u een mooi en gelijkmatig eindresultaat. Na het inweken van de schoon te maken sector, spoelt u deze door middel van borstelen en spoelen in de richting van de nerf af. Zodra het gehele dek is behandeld en het weer mooi donker rood kleurt, kunt u ervoor kiezen om het dek met een speciaal zuur (op basis van mierenzuur) te behandelen. Het dek krijgt na zo'n behandeling weer de gelige kleur van een geschuurd teakdek.

Vervang kapotte rubbers tussen de deklattenSnij en pulk de kapotte rubbers er met een stanleymes uit. U kunt er ook voor kiezen een verfschrapper of een zelfverbogen schroevendraaier te gebruiken. Alles is goed zolang u het hout er maar niet bij beschadigt. Maak vervolgens de lege naad vetvrij met aceton, plak de naad af met tape aan de randen en spuit de nieuwe rubber er met een knijppistool in. Tot slot kunt u na het uitharden er met de kaasschaaf overheen om alles weer vlak te maken. Op deze manier kan er in het voorjaar geen druppel meer onder uw dek komen.

Reinig het dekbeslagBevestig alle losgemaakte dekbeslag, en maak ze goed schoon. Het beste kunt u het dekbeslag reinigen met zoet water en zeep.

Controleer de fenders op lekkages.Als het nodig is kunt u het beste de fenders vervangen, zo niet, maak ze dan goed schoon. Het beste wat u hiervoor kunt gebruiken is zeepsop, zodat achtergebleven vuil en zand uw boot niet kunnen beschadigen.

Controleer touwen, landvasten en schotenControleer aan het begin van het watersport seizoen ook even de landvasten, schoten en ander touwwerk aan boord. Oud, maar onbeschadigd touwwerk, kunt u vaak prima wassen in de wasmachine op een lage temperatuur.

Heeft u nog aandachtspunten? Laat het ons weten in de comments hier beneden.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen