Categorieën

Interviews
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Trudie Rutten: "Gelukkig worden jachthavens steeds hondvriendelijker"

18 oktober 2016 Cristian Interviews 0

Vandaag in het havenbulletin een gesprek met Trudie Rutten, auteur van het boek: Honden aan Boord’. Rutten is een ervaren hondengedragstherapeut, trainer en Bach bloesem dierenconsulent. Zij volgde studies in Nederland en Engeland. Ervaring deed zij op in haar hondenschool en gedragspraktijk waar zij zich specialiseerde in honden- gedrag en welzijn. Menig hondeneigenaar nam deel aan haar “water socialisatie-workshop” en/of “waterwerkcursus”. Tijdens haar reizen op en langs het water, ondervond zij dat honden een ideale reispartner kunnen zijn. Met “Honden aan boord” wil zij hondeneigenaren inspireren en mogelijkheden aanreiken, om samen met de hond optimaal en veilig te genieten van watersport, reizen en varen.Personalia

Naam: Trudie Rutten
Woonplaats: Wenum Wiesel (Apeldoorn)
Favoriete boot: Motorjacht Linssen 430
Favoriete jachthaven:

Waddenhaven Vlieland


Favoriete jachthavens met honden:

Waddenhaven Vlieland

,

Herkingen Marina

(Grevelingenmeer),

Jachthaven de Bijland

(Tolkamer).

Jachthaven Bruinisse

staat ook goed aangeschreven.

Hoe ben je ooit op het idee gekomen om het boek ‘Honden aan boord’ te schrijven?

Ik had zelf een motorboot en twee honden, waarvan een oude hond. Ik merkte dat er op een boot en rondom water veel dingen zijn waar je met een hond rekening mee moet houden, om varen succesvol te laten worden. En ook hoeveel plezier baas en hond van elkaar kunnen hebben als een hond goed gewend is aan alles rondom varen. Vanuit mijn achtergrond als hondengedragsdeskundige en ervaringsdeskundige ontstond uiteindelijk dit boek, waarin gedrag, het welzijn en de veiligheid maar vooral het plezier van de hond centraal staat.

Welke zaken beschrijf je zoal in het boek?

Er staan bijvoorbeeld vaartochten met hondvriendelijke havens beschreven, hoe je een hond kunt trainen en problemen kunt voorkomen en overwinnen, welke ziektes er in het water zitten en natuurlijk wijd ik uitgebreid uit over veiligheid van honden. Maar ook hoe je een hond het beste kunt redden, welke hulpmiddelen je kunt gebruiken en hoe je een hond moet reanimeren. De gehele EHBO-lijst staat in het boek opgenomen, alles zit erin. Zelfs hoe je een wondje moet hechten.

Ik zag ook dat er een nieuwe editie is uitgegeven. Wat staat daarin?

Vanwege alle veranderingen die er hebben plaatsgevonden, heb ik besloten een aanvullende editie uit te brengen. Er staat bijvoorbeeld nieuwe informatie in over nieuwe ziektes en nieuwe reglementen voor honden in het buitenland. Daarnaast zijn de vaarreizen herzien en bijgewerkt en heb ik een reisverslag over varen met honden in Engeland in het boek opgenomen.

Hoe reageren de mensen op het boek?

De reacties zijn positief en de mensen nemen het boek daadwerkelijk mee voor onderweg. Er staat veel in over het gedrag van een hond aan boord, en wat je bijvoorbeeld kunt doen als een hond angstig is bij deining of overstag gaan. Ook staat erin beschreven hoe je een hond aan boord kunt krijgen, want dat is vaak erg spannend. Til je de hond aan boord of niet. Het moet in ieder geval allemaal gedoceerd gebeuren. Het is vooral belangrijk dat de mensen hun hond kunnen “lezen” en dat ze hun signalen leren begrijpen.

Gaan honden en boten nu eigenlijk goed samen?

Jazeker, de meeste honden en eigenaren genieten juist van samen varen! Maar er zijn wel belangrijke dingen die je op voorhand moet weten. Hoe maak je een hond bijvoorbeeld zindelijk aan boord, dit zijn dingen waar je goed over na moet denken. Daarbij lig je vaak in een andere omgeving, met andere geuren, en daar moet een hond aan wennen. Vaak gaat het mis als de hond alleen is aan boord, maar dat kun je trainen.

Hoe zit het eigenlijk met de hondvriendelijkheid van de jachthavens?

Vaak zijn er roosters op de havens aanwezig waar honden liever niet over lopen. Hun voetzolen zijn net zo gevoelig als de voetzolen van een mens. Daarbij zie je soms allerlei verboden in plaats van dat de havens positief aangeven wat er wèl allemaal mogelijk is voor de hond. Per slot van rekening heeft één op de vier mensen een of meerdere honden mee aan boord. Jachthaven de Bijland in Tolkamer is bijvoorbeeld een plezierige jachthaven voor honden. Hier hebben ze een loopstrook in de roosterbrug, speciaal voor honden aangebracht. Daarnaast zijn er goede uitlaat- en zwemmogelijkheden.  Gelukkig zijn er steeds meer havens die er bewust mee bezig zijn. Jachthavens kunnen bij Hondenaanboord.nl een hondenfolder aanvragen, hierop staat informatie voor hondeneigenaren.

Meer informatie vind je op:

hondenaanboord.nl

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen