Categorieën

Interviews
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Kustwacht: "als jij weet waar je op het water bent, weten wij je ook beter te vinden"

3 november 2016 Cristian Interviews 0

Vandaag in het havenbulletin een gesprek met Ron Corstanje, medewerker van de kustwacht. Over de problemen die de kustwacht veel tegenkomt en hoe deze het beste voorkomen kunnen worden. 

Wat doet de kustwacht zoal?

Wij zijn een organisatie die met patrouillevliegtuigen, schepen en helikopters taken uitvoeren die veelal te maken hebben met dienstverlening en hulpverlening op zee. Je kunt dan denken aan veiligheid op zee of rampenbestrijding. Ook de douanetaken op zee worden door ons uitgevoerd.

Waar opereert de kustwacht?

De Kustwacht werkt in de Nederlandse territoriale wateren en op en boven het Nederlands deel van het Continentaal Plat. Hieronder vallen ook de Waddenzee, het IJsselmeer, de Randmeren en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen.

Wat voor problemen komen jullie veel tegen?

Dat is erg tijdsgebonden. In de winter zijn het vaak schepen die in moeilijkheden komen door het slechte weer. In de zomer is het de pleziervaart, maar ook zwemmers en surfers die in de problemen zitten. Problemen die we zien zijn bijvoorbeeld zeilers die vast zijn gelopen of zijn omgeslagen. Vaak komen we zeilers tegen die nadat ze hun boten in het voorjaar weer te water hebben gelaten zijn vergeten hun filters en hun brandstof te checken.

Waar moeten de mensen volgens u goed opletten?

Check je filters, en check je brandstof voordat je het water op gaat. Surfers doen er goed aan om een nummer op hun surfboard te zetten en reflecterende kleding te dragen. Zorg er verder voor dat je altijd met twee mensen aan boord bent, en niet in de laatste plaats: zorg voor goede communicatiemiddelen aan boord. Ook belangrijk is dat je weet wat voor weer het wordt. Op internet kun je dat tegenwoordig heel nauwkeurig van tevoren uitzoeken.

En de mensen die er in de winter ook graag op uitgaan, waar moeten die opletten?

Zorg voor warme kleding, want met dit weer ben je zo onderkoeld. Zorg er ook voor dat het thuisfront weet wat je gaat doen. Het is daarnaast vooral belangrijk om te weten waar je bent. Ga dan ook niet het water op zonder plaatsbepalende apparatuur. Apparaten die je geografisch positie heel specifiek kunnen bepalen. Soms zeggen mensen: ja, we zitten ergens op het IJsselmeer. Ik kan je vertellen: het IJsselmeer is groot. Het komt er op neer: als jij weet waar je op het water bent, weten wij je ook beter te vinden.

Meer informatie vind je op:

www.kustwacht.nl 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen