Categorieën

Interviews
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

De Bootschouw: "Wij geven invulling aan het gemis van de havenmeester in de grachten"

11 oktober 2016 Cristian Interviews 0

Vandaag in het havenbulletin een gesprek met Charles Smeets van het Amsterdamse De Bootschouw, over wie ze zijn, wat ze doen en meer. 

Personalia

Naam: Charles Smeets
Woonplaats: Amsterdam
Favoriete boot: Viskotter
Favoriete haven in Nederland:

Jachthaven ScharlooWie zijn jullie?

We zijn bootschouwers die invulling geven aan het gemis van de havenmeester in de Amsterdamse grachten.

Oké en wat doen jullie precies?

Wij inspecteren en controleren boten die in de Amsterdamse grachten liggen. Wij kijken of de boten wel goed vast liggen, boten die vol liggen met water pompen we leeg en boten die worden bewoond door ongenodigde gasten die verzoeken wij vriendelijk om weg te gaan en maken wij schoon.

Ongenodigde gasten?

Ja, personen die geen slaapplek hebben, zoeken een droge boot uit om er de nacht door te brengen. Meestal zijn dit boten waar ze lekker in kunnen liggen. Daarbij maakt het niet uit of de boot een kajuit heeft of een zeil. Overigens maken ze bijna nooit iets kapot en liggen er alleen een matras, aftershave en andere spullen. Het probleem is alleen dat het vies wordt. Je merkt dat onze klanten ook wel sympathie hebben voor deze mensen, want ze liggen er natuurlijk niet voor niets. De nood zal ongetwijfeld hoog zijn. Er is dan ook begrip. Maar goed, zoals ik al zei: de kanttekening is dat het vies wordt.

Als jullie zo'n ongenodigde gast tegenkomen, wat dan?

Meestal komen we ze overdag niet tegen, maar als het toch gebeurt, zeggen we wie we zijn en wat onze rol is. Na wat gemor vooraf, verlaten ze de boot meestal per direct.

Welke problemen komen jullie nog meer veel tegen?

Het materiaal wordt slechter. Touwen en fenders bijvoorbeeld. En boten die onder bomen liggen zie je ook aftakelen. Door ons periodiek te laten controleren voorkom je dit soort problemen. De problemen die zich hebben voorgedaan, lossen wij voor je op. Ook lopen boten vaak vol met water. We beschikken over een viertal pompen waarmee we de boot weer helemaal leeg kunnen pompen. Totdat de boot weer helemaal droog is.

Hoe staan de zaken ervoor?

De zaken gaan goed. Als de mensen ons vinden, zijn ze altijd erg blij. Meestal zijn dit mensen die naar het buitenland vertrekken of hun boot in de winter gecontroleerd willen hebben.

Tot slot, waar zijn jullie te vinden?

Mensen kunnen ons mailen, appen of bellen. Als mensen ons vervolgens inschakelen kijken we naar de boot, maken een foto en gaan vervolgens aan de slag.

Meer informatie vind je op: debootschouw.nl

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen