Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Zelfvarend schip zonder bemanning maakt reis naar VS

21 mei 2021 Havenmeester Online Blog 0

Komende maand vertrekt de zelfvarende Mayflower 2.0 naar de VS. De reis over de Atlantische Oceaan duurt twaalf dagen. Op dit Hightech schip is geen bemanning aanwezig, wel is er onderzoeksapparatuur en een goed getrainde computer aan boord.

Aan het roer van het Mayflower Autonomous Ship (MAS) staat een computer die maandenlang door automatiseringsbedrijf IBM met beelden is getraind om niet alleen andere schepen te herkennen, maar ook andere obstakels te ontwijken. Zo moeten aanvaringen voorkomen worden.

De nieuwe Mayflower kijkt om zich heen met behulp van zes camera’s die aan de mast zijn bevestigd. Ook heeft het schip dertig sensoren aan boord. Hij koerst op de radar en gps-navigatie. Het zelfvarende schip kan actuele data bijvoorbeeld over het weer downloaden. Hierdoor weet het schip in welke omstandigheden hij verkeerd. Het schip is ook gebouwd om zelf situaties te beoordelen. Als de virtuele ‘kapitein’ bijvoorbeeld geen contact kan maken met het internet dan kan hij dit zelf oplossen door middel van situatie herkenning.

Lees meer: De Volkskrant

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen