Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Zelf simpel een elektrische boot bouwen, het kan

4 februari 2016 Cristian Blog 0

Sneek - De promotor van elektrisch varen heeft in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 (CH2018) een bouwpakket laten ontwerpen dat door een groep personen op hele gemakkelijke wijze in elkaar gezet kan worden. Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF), die het bouwpakket heeft ontworpen, heeft de ambitie om straks heel Fryslân in 2018 elektrisch te laten varen.



"Heb je in je vriendenkring één iemand die kan lassen en één die hand-en-spandiensten kan verrichten en koffie kan zetten, dan kun je los," dat zegt Ale Bok van SEFF. Verder stelt hij dat er maar twee man nodig zijn die in nog geen honderd uur de zes en een halve meter lange boot kunnen bouwen.

De stichting hoopt met het oog op CH2018 dat verschillende watersportverenigingen, families, vriendenclubs en buurtverenigingen de boot gaan bouwen. Deze verschillende groepen staan voor 'mienskip', oftewel: gemeenschap. En laat dat nou net het hoofdthema zijn van CH2018. De boot heeft in ieder geval al een toepasselijke naam: Mien-Skip.

Het hele pakket, bestaande uit de aluminium uitvoering, inclusief motor en accupakket, moet zo'n 12.500 euro kosten. "Dat is de basisuitvoering, waar je bij wijze van spreken vier tuinstoelen in zet en zo het water op kunt. Maar je kunt hem ook verder aankleden. Studenten van de ROC Friese Poort zijn druk in de weer met het ontwerp van een houten interieur. Je kunt de boot zo luxe maken als je wilt, al hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan."

Naast de aluminium uitvoering, kan er ook gekozen worden voor een houten of kunststof model. "We zijn voor de kunststofuitvoering in gesprek met Omrin, dat uit afval de kunststof HDPE maakt. Kunststoffen bodemplaten kan het afvalbedrijf al leveren." (

Friesch Dagblad)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen