Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Winnaar Vendée Globe bouwt 30 meter lange 'vliegende' trimaran

1 juli 2015 Schipper Blog 0

Lorient (Frankrijk) – De jonge François Gabart (32), winnaar van de laatste Vendée Globe (2012-13), een van de zwaarste zeilwedstrijden ter wereld - solo non-stop wereldomzeiling - werkt op de CDK-werf in Zuid-Bretagne aan zijn nieuwe boot. Een trimaran. En wat voor één: een 30 meter lange racemachine, die letterlijk over het water moet gaan vliegen. Aan het project op de werf waar eerder de Spindrift II werd gebouwd, werken sinds anderhalf jaar zo’n 20-50 mensen. Dertig bij 23 meter (breed!) wordt het drieledige monster, met een mast van 36 meter hoog!

Gabart heeft een technische achtergrond en is zelf manager van het project voor zijn vaste sponsor verzekeraar MACIF. Hij coördineert de ploegen en werkzaamheden eigenhandig. 'Het zelf bouwen van een boot is net zo’n uitdaging als het varen. Het kunnen bedenken en ontwerpen maakt voor mij deel uit van het beroep van professioneel zeiler. Je krijgt niet elke dag de kans, het is een voorrecht zo’n onderneming te mogen leiden.'

François Gabart droomt van een solorace rond de wereld met dit reusachtige type ‘Ultimes’. Er zijn binnenkort drie vergelijkbare boten in de wereld, en er lopen nog andere projecten. 'Vergeet niet dat iedereen droomde van de Vendée Globe, en toch bestaat de wedstrijd nog maar 25 jaar. De ontwikkelingen zijn enorm. Je kunt je echt afvragen, hoe de zeilsport er over tien jaar uit zal zien.' Gabart’s ultieme trimaran wordt, als alles goed gaat, deze zomer te water gelaten. (www.francoisgabart.com)

 


                                                                           Francois Gabart, in één van de drijvers van zijn nieuwe boot

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen