Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Weekendtip: VreeswijkVolVaart

29 juli 2016 Cristian Blog 0

Het is weer zover: vanaf vandaag t/m 31 juli zullen 200 Historische schepen voor een prachtig spektakel zorgen. De landelijke vereniging “Het Historisch Bedrijfsvaartuig” houdt dan haar jaarlijkse erfgoedmanifestatie en dit keer zijn de schepen te gast in Vreeswijk.



Binnenvaart
Uit alle Nederlandse provincies varen historische schepen naar Vreeswijk om aanwezig te kunnen zijn op de jaarlijkse manifestatie van de vereniging. De vereniging bestaat uit enthousiaste mensen die in het bezit zijn van, of affiniteit hebben met, historische bedrijfsvaartuigen. Met name binnenvaartschepen, zowel zeilende als motorschepen, zullen de trossen vastleggen. Ze zullen zich welkom voelen in Vreeswijk, het dorp met de 3 sluizencomplexen op steenworp afstand van elkaar en het oudste schippersinternaat van Nederland.

Initiatief
Het initiatief voor de manifestatie in 2016 komt van de stichting Museumwerf Vreeswijk. Op deze werf is het mogelijk schepen te (laten) repareren. Deze schepen dienen wel (voormalige) bedrijfsvaartuigen zijn en ook moet het schip historisch zijn, dat wil zeggen ouder dan 50 jaren. De organisatie van dit grote nautische evenement, in juli 2016, ligt in handen van de Manifestatiewerkgroep: schippers van de museumhaven Vreeswijk.

1400 schepen
In de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig hebben de eigenaren van zo'n 1400 historische bedrijfsvaartuigen zich verzameld. Historische bedrijfsvaartuigen zijn schepen, waarmee de oorspronkelijke schipper vroeger zijn brood verdiende door de handel, de beurtvaart, de passagiersvaart of de sleepvaart. De huidige (particuliere) eigenaren restaureerden vaak jarenlang en met 2 rechterhanden hun schip. Dankzij hun  inspanningen bezit Nederland nog steeds een prachtige collectie voormalige bedrijfsvaartuigen.

Sterke verhalen
Tijdens deze jaarlijkse manifestatie treffen niet alleen (oud)schippers van de vereniging elkaar. Vanzelfsprekend zullen zij tijdens dit maritieme evenement ook (sterke) verhalen uitwisselen met (oud)schippers uit Vreeswijk! Er zullen er diverse activiteiten rondom deze schepen, hun opvarenden en het behoud van deze schepen georganiseerd worden. Jaarlijks trekt dit evenement zo'n 15.000 bezoekers.

Kijk

hier

voor het volledige programma.

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen