Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Weekendtip: Museumhaven Gouda

24 februari 2017 Cristian Blog 0

Wilt u er dit weekend op uit, maar weet u nog niet waarheen? Misschien is de Museumhaven van Gouda wel een leuke bestemming om naartoe te gaan. Hier vindt u namelijk een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water omstreeks 1900 bepaalden. Dankzij de aanwezigheid van deze oudhollandse scheepstypen blijft de havensfeer voor het Goudse stadsbeeld behouden.



Monumentale schepen

De Museumhaven ligt op een prachtige plek aan de rand van het oude centrum. De monumentale schepen liggen in de Turfsingel en de zwaaikom van de historische Mallegatsluis. Deze sluis verbindt de havenkom met de Hollandse IJssel. De IJssel is hier nog een getijdenrivier: heel bijzonder, zover landinwaarts. In de zomer is het een komen en gaan van pleziervaart, maar ook nu is een bezoek aan de museumhaven zeer de moeite waard. Uitleg over de scheepstypen en de schepen vindt u op de informatieborden langs de kade. Op de Vest ziet u de werf met het Werfhuys, waar schippers werkzaamheden verrichten aan het eigen schip. Wie weet bent u getuige van traditionele, scheepsgebonden ambachten als klinken of smeden.

Museumhavencafé ‘t IJsselhuis

Naast de sluis staat het oude schipperswachtlokaal, museumhavencafé ‘t IJsselhuis. Overdag kunt u hier genieten van een hapje, drankje of een lekker broodje, op het terras met het mooiste uitzicht van Gouda. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond kunt u er terecht voor een overheerlijk diner. Het IJsselhuis staat bekend om zijn sfeer en de heerlijke gerechten met verrassende combinaties. Op de eerste vrijdag van de maand komen de Vrienden van de Museumhaven en de schippers en vrijwilligers samen voor een schippersborrel. U bent dan ook welkom!

Passantenhaven

De Museumhaven Gouda is vrij toegankelijk. De schepen zelf zijn niet te bezoeken. Ze zijn namelijk bewoond. De schepen worden door de schippersgezinnen zelf gerestaureerd en onderhouden. Naast 20 ligplaatsen voor de vaste bewoners van de haven, kunnen passanten met een historisch schip een tijdelijke ligplaats krijgen. Meer informatie daarover is te krijgen bij de havenmeester van dienst.

Meer weten? Kijk dan op: 

museumhavengouda.nl

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen