Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Weekendtip: Maritiem Museum Rotterdam

27 januari 2017 Cristian Blog 0

Nog geen plannen voor het weekend? Misschien is het Maritiem Museum in Rotterdam dan wel een idee. In het Maritiem Museum Rotterdam ontdekt u namelijk de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Vanaf het moment dat u het museum binnenstapt wordt u mee op reis genomen door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen.



Grootste museumhaven van Nederland
Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar u op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Tevens kunt u in het prachtige museum naar verhalen luisteren, topstukken bewonderen uit de vooraanstaande collecties of mee doen aan de vele activiteiten.

Tentoonstellingen voor jong en oud
De Offshore Experience is een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen. Met een veiligheidshesje aan en een helm op uw hoofd stapt jong (8+) en oud aan boord van een platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt uw zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten je zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en in simulaties ervaart u zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Wie lukt het bijvoorbeeld om als marshaller een helikopter naar het platform te begeleiden? Om bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen? Om de meest geschikte locatie voor een windmolen op zee te vinden?

Topstukken
Deze tentoonstelling is er één van wereldformaat. Zo is het 600 jaar oude Mataró-model te zien en op nog geen enkele passen van dit oudste scheepsmodel van Europa staat het model van de Aegir, een hypermodern offshore ship. De Itinerario van Jan Huygen van Linschoten is één van de belangrijkste reisverslagen ter wereld waarin hij alle geheimen van de Portugezen openbaar maakte, de wiki-leaks van de zestiende eeuw. En wie de penschilderijen van Willem van de Velde van dichtbij bekijkt, begrijpt dat niemand de techniek van deze meester ooit heeft kunnen evenaren. Uiteraard ontbreekt een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu uit de Corpus Christi Collectie niet. Een verzameling VOC-kaarten die driehonderd jaar lang verborgen lag in Engeland en door een miljoenenaankoop in 2006 in het Maritiem Museum gekomen is.

Professor Plons
Op de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons leren kinderen de professor en zijn vrienden Kapitein Kurk, Sai-Ling, Mecha Mo en Dobber kennen die op het punt staan met hun schepen op wereldreis te vertrekken. Er moet nog veel gebeuren voor vertrek en de kinderen kunnen daar goed bij helpen: alle schepen laden en lossen, vissen vangen, containers scannen, de reisbestemming bepalen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van de houten vissersschuit. Aan boord van zijn futuristische schip stelt de professor zijn bijzondere verzameling tentoon en maken kinderen voor het eerst kennis met échte museumcollectie. Pas wel op voor Schurk Scheurbuik. In zijn onderzeeër ligt hij altijd op de loer om de professor het leven zuur te maken. Professor Plons is goedgekeurd door de Speeltuinbende van de Nederlandse Vereniging voor het Gehandicapte kind.

Meer weten? Bezoek dan 

www.maritiemmuseum.nl

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen