Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Watersportorganisaties uiten zorgen over opmars waterplanten

18 februari 2016 Schipper Blog 0

Rotterdam – Dankzij de opmars van waterplanten in de randmeren kijken mensen uit de watersport en de toeristische sector met angst en beven uit naar komende zomer. Watersportorganisaties, de sportvisserij en de Coöperatie Gastvrije Randmeren starten daarom een grote campagne.



Op een afgesloten enquête over problemen die zijn veroorzaakt door waterplanten, zijn zo'n zesduizend reacties gekomen. Hierbij ging het vooral om boten die zijn vastgelopen en zwemmers die in nood verkeerden. De enquête is in het leven geroepen om de overlast van de 'groene velden' beter in kaart te brengen en zo Rijkswaterstaat ervan te overtuigen dat het snelgroeiende fonteinkruid grote risico's met zich meebrengt. Minister Schultz van Haegen stelde vorig jaar dat het met negen incidenten wel meeviel met de overlast. Verschillende organisaties zijn erg ontevreden over die reactie.

"Het is dit jaar het laatste jaar dat er geld van het rijk komt voor het maaien van het fonteinkruid,'' zegt woordvoerder Gerdina Krijger van de Hiswa, de brancheorganisatie voor de watersport die mede verantwoordelijk is voor de enquête. "Het is een proef van een paar jaar geweest. Wij als Hiswa investeren veel geld in voorzieningen voor de watersport, maar als er niets gebeurt, krijgen de randmeren een slecht imago en blijven de mensen weg.''

Volgens de organisatie dreven er vorig jaar zomer dankzij problemen met waterplanten diverse pleziervaartuigen stuurloos rond op het Eemmeer bij Bunschoten en de andere randmeren. Twee boten van reddingsmaatschappij KNRM in Huizen en Almere liepen tijdens de storm van 25 juli muurvast door waterplanten in de motor. Tevens is er melding gemaakt van een zwemmer die zelf verstrikt raakte, net op het moment toen hij twee zwemmende kinderen wilde lostrekken uit het fonteinkruid.

Naast de Hiswa en de Coöperatie Gastvrije Randmeren doen ook het Watersportverbond, de Sportvisserij Nederland en het Platform Waterrecreatie mee aan de campagne. Zij willen dat er minstens 30 procent meer gemaaid wordt, en vaker dan één keer per zomer. (

AD

)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen