Categorie├źn

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Vuurtoren Lange Jaap kan nog gered worden volgens Rijkswaterstaat

1 oktober 2021 Havenmeester Online Blog 0

Het is nog te vroeg om de beschadigde vuurtoren Kijkduin in Huisduinen, beter bekend als 'Lange Jaap', te gaan stutten. Dat laat woordvoerder Rob Hageman van Rijkswaterstaat weten. Volgens Hageman is een groep ingenieurs met elkaar in beraad of de vuurtoren met de huidige scheuren inderdaad zo onveilig is als Rijkswaterstaat vermoedt.

De ingenieurs verwachten de komende week hun berekeningen daarover te kunnen presenteren. Rijkswaterstaat gaat op basis daarvan kijken of versterking nodig is en stuurt de ingenieurs dan weer naar de tekentafel om een oplossing te ontwerpen.

In de hoogste vuurtoren van Nederland zitten grote scheuren. Omdat de kans bestaat dat de ruim 63 meter hoge vuurtoren zou kunnen omvallen, heeft de gemeente Den Helder een gebied van 70 meter rondom de toren afgesloten.

Dat de toren op dit moment "op instorten staat", vindt Hageman iets te voorbarig. "Er is een risico. Daarop hebben we uit voorzorg gehandeld. Deze toren is van grote emotionele waarde voor de bewoners van het omringende gebied. We gaan er op dit moment dus gewoon van uit dat we de toren kunnen behouden."

Bron: NU.nl

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen