Categorie√ęn

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Vanaf 2022 moet elke boot in Amsterdam een vignet hebben

6 januari 2022 Havenmeester Online Blog 0

Lekker met je boot door de Amsterdamse grachten varen? Daar heb je vanaf 1 januari 2022 een vignet voor nodig, of je nou in Amsterdam woont en ergens wil kunnen afmeren of ergens anders vandaan komt en op doorvaart bent. Waarom precies?

Nou, in het vignet zit een chip. En als het erg druk wordt op het water, kan de gemeente dat dankzij alle chips op de boten zien. Zo kan de gemeente met behulp van verkeersmaatregelen zorgen voor een vlottere en veiligere doorvaart én verdwenen of gestolen boten terugvinden.

Voor wie is een vignet verplicht?

Alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, hybride- of elektrische motor hebben een vignet nodig als ze door Amsterdamse wateren willen varen (alleen het IJ is uitgezonderd). De volgende boten zijn vrijgesteld van een vignet: kano’s en kajakken zonder motor, opblaasbare boten zonder harde bodem, en roeiboten en zeilboten van onderwijsinstellingen en verenigingen. Roeiboten en zeilboten die verhuurd worden, hebben wel een vignet nodig.

Twee soorten vignetten

Er zijn vanaf 2022 twee soorten vignetten. Het Binnenhavengeldvignet kennen we al: daarmee kan je een heel kalenderjaar door Amsterdam varen en afmeren. De ligplaats en het soort motor van je boot bepalen de kosten van het BHG-vignet. Een kleine boot met een elektrische motor is bijvoorbeeld goedkoper dan een grote boot met een dieselmotor. Hoe kleiner en groener, hoe goedkoper dus.

Nieuw dit jaar is het Doorvaartvignet. Als je door Amsterdam wil varen en geen Binnenhavengeldvignet hebt, moet je het Doorvaartvignet aanschaffen. Ook als je buiten Amsterdam woont en niet van plan bent om ergens af te meren. Een Doorvaartvignet kost 40 euro en is 3 kalenderjaren geldig. Daarmee mag je één keer 24 uur lang gratis afmeren. Als je daarna nog een keer wil afmeren betaal je 30 euro per 24 uur.

Boete

Vaar je met je motorbootje over de grachten zonder een vignet? Tot halverwege 2022 kom je er misschien nog vanaf met een waarschuwing, maar daarna riskeer je een boete van 95 euro. Zelfs wanneer je het vignet al hebt aangeschaft, maar bent vergeten te activeren. Zorg er dus voor dat je dit in orde hebt voordat je het water opgaat!

Beeld: Het Parool

 

Bron: In de Buurt

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen