Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Scheepsbouwmeester Willem Vos en Batavia-werf beëindigen vete

29 september 2015 Schipper Blog 0

Lelystad - Na een vete van dertien jaar, gaat het deze week weer goed komen tussen scheepsbouwmeester Willem Vos (75) en de Bataviawerf in Lelystad. Met de presentatie in Amsterdam van drie publicaties over hemzelf én zijn levenswerk, Oost-Indiëvaarder Batavia, zal zijn eerherstel worden ingezet.

Komende zaterdag zal Vos aanwezig zijn bij de reünie ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van de Bataviawerf, waar hij in 1985 eigenhandig een begin maakte met de reconstructie van het beroemde VOC-schip. En die aanwezigheid is bijzonder te noemen, want in 2002 kwam er een einde aan de samenwerking tussen de werf en Vos. Vervolgens deed Vos een zelfmoordpoging, waarna hij op het nippertje door zijn vrouw Nada en zoon Jan gered kon worden.

Deze week gingen Vos en Bataviawerf-directeur Hans Maris voor de gelegenheid alvast samen op de foto. „Willem en wij hebben hetzelfde doel: het behouden van de Batavia,” zegt Maris. „En dat schept een band.” Er worden verzoenende woorden gesproken. Vos: „De meeste ellende is mij uiteindelijk aangedaan door de provincie en de gemeente.”

„Het is tijd dat duidelijk wordt hoe er jarenlang met deze bijzondere man is geknoeid”, zegt Herman Broers van Aerie Uitgevers, die het drievoudige boekenproject samen met uitgeversmaatschappij Walburg op de markt brengt. ’Willem Vos, biografie van een scheepsbouwmeester’ is geschreven door journalist Wilfried Vonk, het boek ’De bouw van een Oost-Indiëvaarder’ is samengesteld door Willem Vos zelf, waarbij ook een verzamelmap met tientallen bouw- en detailtekeningen zal verschijnen.

Vos is zelf zeer content met de drie boeken en het feit dat er weer voorzichtige contacten zijn met de werf. „Er zit nu de vijfde directeur op rij, die weet nauwelijks meer wat er allemaal is gebeurd. Bovendien is het mijn grote wens dat het goed gaat met de werf, want dan gaat het goed met de Batavia en dat is toch mijn levenswerk. En het laatste wat ik wil is een soort Calimero worden die de hele tijd roept dat hij zielig is.”

Bataviawerf-directeur Hans Maris is trots dat Willem Vos samen met vrouw Nada en zoon Jan op de reünie van de werf komt: „We hopen dat het de afsluiting kan zijn van een donkere periode voor Willem én voor de medewerkers van onze werf.” (

De Telegraaf

,

www.bataviawerf.nl

)

Het boek vindt u hier.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen