Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Rotterdam Mainport University winnaar van Marin Design and Sailing Contest 2016

18 januari 2016 Schipper Blog 0

Wageningen – Team 10 ‘Out of the Box’ van Rotterdam Mainport University, ontwierp en bouwde dit jaar de snelste modelzeilboot van Nederland.



Op 15 januari 2016 vond de ontwerp en zeilwedstrijd plaats. Studenten die de minor Zeiljachten van de Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport University volgen, namen deel aan de wedstrijd. Hierbij gebruikten ze al hun kennis, inspiratie en creativiteit voor het ontwerp en de bouw van het snelst varende modelzeilschip van Nederland. In het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen vond de uiteindelijke race plaats.


Duko Bos, Léon van der Spek, Ian Vermoen en Wilco Leeuwestein wisten met hun team een interessant catamaranontwerp te maken, wat ze uiteindelijk de winst opleverde. Hun ontwerp met de twee uitschuivende rompen voldeed helaas niet aan het reglement. Om alle teams een eerlijke kans te geven deelde de wedstrijdcommissie vooraf een handicap uit. Ondanks deze handicap bleek het ontwerp dusdanig goed uitgevoerd en snel dat de winst alsnog werd behaald.

Het ontwerp ‘Barones van Meier tot Rooie Rug’, gemaakt door Team 11 van RMU, bestaande uit Stijn de Geest, Robin Jacobs, Bart van der Meer en Janine Taekema, gingen met de innovatieprijs naar huis. De innovatie bestond uit een ring waarop kantelkielen werden gecombineerd met draagvleugels, zoals recent in raceklasse IMOCA 60 is toegepast. De resulterende goede dynamische stabiliteit maakte een relatief slank rompontwerp met weinig weerstand mogelijk. De jury vermeldde erbij dat dit een echt toepassing in de jachtbouw kan worden.

Meer informatie vindt u op:

Marin

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen