Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Rijkswaterstaat neemt wederom veiligheidsmaatregelen

23 maart 2016 Cristian Blog 0

Vooral in de zomerperiode worden de hoofdvaarwegen door zowel beroepsvaart als recreatievaart gebruikt, met als gevolg dat dit in ongunstige gevallen gevaarlijke situaties oplevert. Om dit soort gevaarlijke situaties te vermijden en om de veiligheid van de recreatievaart te vergroten, legt Rijkswaterstaat de komende weken op bepaalde plekken zogenaamde recreatiegeulen aan.


De recreatieboeien worden geplaatst op plekken waar het water ongeveer 1,5 meter diep is. Op deze manier vormt er zich een extra baan naast de hoofdvaarweg. De grote beroepsvaart zal zich niet op de extra baan begeven, aangezien het daar te ondiep is. Pleziervaartuigen daarentegen kunnen hier prima varen. De Rijkswaterstaat scheidt de recreatievaart op deze manier van de beroepsvaart, waardoor de recreatievaart veilig gebruik kan maken van de grote rivieren en wateren. Het is voor recreatievaart overigens niet verplicht om gebruik te maken van deze voorziening. Desondanks raadt de Rijkswaterstaat het natuurlijk wel aan.

De recreatievaart, maar ook de beroepsvaart kunnen de recreatievaargeul herkennen aan de rood-witte en groen-witte strepen. Dit geldt echter niet voor de grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee. In verband met internationale regelgeving worden hier gele boeien gelegd om de recreatiegebieden aan te geven.

Daar waar het nodig is, en daar waar het kan, zijn de recreatiegeulen door heel Nederland te vinden. Voorbeelden zijn: de Westerschelde, het Veerse Meer, Grevelingenmeer, IJsselmeer en Randmeren, de Waal (bochten Nijmegen), het IJ en de Waddenzee. In totaal plaatst Rijkswaterstaat zo'n 1700 recreatieboeien door heel Nederland.

(Rijkswaterstaat)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen