Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Particuliere beveiligers mogen nu ook schepen beveiligen in Golf van Aden

15 december 2021 Havenmeester Online Blog 0

Vanaf volgend jaar kunnen Nederlandse schepen die door de Golf van Aden varen gebruikmaken van particuliere gewapende beveiligers om ze te beschermen tegen piraterij. Nu mogen alleen militairen van Defensie nog gewapende bijstand leveren.

De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetswijziging die dat mogelijk maakt. Nederland is een van de laatste Europese landen die de inzet van particuliere gewapende beveiligers toestaat. Het maakt het makkelijker voor rederijen om zich te beschermen tegen de gevaren die een reis over de Golf van Aden met zich meebrengt.

Het aan boord nemen van particuliere beveiligers is al dertien jaar een wens van de rederijen, maar lag politiek gevoelig. De overheid heeft immers het geweldsmonopolie, en daar werd tot nu toe niet aan getornd. Met deze wet wordt die verantwoordelijkheid nu ook aan derden gegeven.

In de Golf van Aden is de dreiging van piraterij de afgelopen jaren afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden. Toch werden de afgelopen zes jaar zeker veertien schepen aangevallen door piraten. In drie gevallen wisten de piraten het schip te kapen. Vermoedelijk schrikken de veiligheidsmaatregelen op schepen piraten af.

 

Foto: Financieel Dagblad

 

 

Bron: NOS

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen