Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Papieren vaarbewijs vanaf 1 januari niet langer geldig

18 november 2015 Cristian Blog 0

Het oude papieren vaarbewijs moet binnenkort worden ingewisseld voor een nieuw plastic model. Vanaf 1 januari is het papieren vaarbewijs namelijk niet langer geldig.



Vanaf omstreeks 1980 tot en met 2001 werd het Klein Vaarbewijs in Nederland afgegeven op papier. Dit vaarbewijs bevat geen pasfoto en de gegevens zijn in veel gevallen door slijtage onleesbaar geworden. Daardoor is het document fraudegevoelig en duiken er tot op heden met enige regelmaat vervalsingen op. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in overleg met de politie besloten dat de geldigheid van alle papieren exemplaren van het Klein Vaarbewijs per 1 januari 2016 komen te vervallen.

Waar de afgifte van Klein Vaarbewijzen in Nederland tot 2009 door de ANWB werd gedaan, is de Stichting Vamex, die ook de vaarexamens afneemt, tegenwoordig verantwoordelijk voor de afgifte van de vaarbewijzen. Inmiddels heeft VAMEX meer dan 100.000 houders van een papieren vaarbewijs laten weten dat het oude vaarbewijs gratis omgeruild kan worden voor een nieuw exemplaar op credit card formaat. Het nieuwe vaarbewijspasje bevat een foto en een handtekening van de houder en is door het gebruik van beveiligingstechnieken allerminst fraudegevoelig. Bovendien is het nieuwe model internationaal en onbeperkt geldig.

Ondertussen hebben al meer dan 70.000 vaarbewijshouders hun oude vaarbewijs omgeruild voor het nieuwe pasje. Iedereen die dat nog niet heeft gedaan, heeft nog tot het einde van het jaar de tijd om via www.vamex.nl een aanvraag te doen voor de gratis omruil. Vanaf 1 januari is het papieren vaarbewijs dan niet meer geldig en riskeert de houder een boete als nog met het oude exemplaar gevaren wordt.

www.telegraaf.nl



Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen