Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Onverzekerd met plezierjacht rondvaren bezorgt vaak grote kater

7 augustus 2015 Schipper Blog 0

Deventer – Ondanks dat pleziervaartuigen populair roofgoed zijn, zijn er nog steeds een flink aantal bezitters die hun boot niet verzekeren. Dat is een probleem, want boten die gestolen worden, worden zelden teruggevonden. Dat blijkt uit de

Schadebarometer

, een co-creatie van am: en schadespecialist CED.

In 2008 werd duidelijk dat 18% van de pleziervaartuigbezitters zijn boot niet heeft verzekerd. Daaraan is de laatste jaren weinig veranderd, blijkt uit cijfers van CED. Op dit moment varen er 500.000 boten rond, waarvan ongeveer een vijfde niet verzekerd is. Het niet verzekeren van een schip kan een groot probleem voor de eigenaar vormen. Niet alleen omdat het schip gestolen kan worden, maar ook omdat reparatiekosten na schade aan een boot al snel in de duizenden euro’s lopen.

Diefstal
Naast de schades is vooral diefstal van boten, maar ook buitenboordmotoren een groot probleem. Vooral omdat het terugvindpercentage erg laag ligt. Van de 1.200 pleziervaartuigen die jaarlijks gestolen worden, wordt ongeveer 5% teruggevonden. Van de 2.100 ontvreemde buitenboordmotoren is dit zelfs maar 1%. Volgens Wouter Verkerk, directeur van het VbV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit), is de oorzaak van diefstal vaak gebrekkige beveiliging: “Kijk in een jachthaven maar eens hoeveel boten er niet vastliggen met een ketting met goedgekeurd slot. Zo wordt het dieven wel heel makkelijk gemaakt. De beste tip die we kunnen geven is: zorg voor een goedgekeurd slot.”

Gemiddelde schadekosten per pleziervaartuig:

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen