Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Nederlandse booteigenaren in de problemen in Italië door omstreden ‘bootpaspoort’

30 oktober 2020 Havenmeester Online Blog 0

Deze zomer zijn tientallen Nederlandse zeilboten aan de ketting gelegd in Italiaanse wateren. Dat komt door twijfel over een Nederlands certificaat voor pleziervaartuigen. Het gaat om het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen, dat is een soort ‘kentekenbewijs’ voor de boot. Dit document moet dienen als een soort ‘bootpaspoort’, maar is geen officiële eigendom registratie.

 

Toch hadden eigenaren met dit document jarenlang een zorgeloze vakantie. Nu zorgt het tonen van dit document juist voor problemen met de Zuid-Europese autoriteiten en is de Italiaanse justitie strafzaken gestart tegen Nederlanders die het document toonden. Er wordt gedreigd met boetes en zelfs met gevangenisstraf door de Italianen.

 

De achterdocht bij het certificaat zou komen door misbruik door Italiaanse en Spaanse bootbezitters omdat zij het papiertje ook zouden aanvragen. Ze wekken daarmee de schijn dat ze onder de Nederlandse vlag varen en kunnen lokale belastingen en regels ontduiken.

 

Lees meer: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2354229-nederlandse-schepen-aan-ketting-in-italie-door-omstreden-bootpaspoort.html

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen