Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Minder vervuilende diesel in omloop

10 februari 2016 Cristian Blog 0

In Friesland is een nieuw type brandstof beschikbaar voor de watersporter. Het gaat om een zogenaamde 'schone diesel' die minder vervuilend is. Momenteel is de diesel onder de naam GTL alleen in Friesland verkrijgbaar.


Aan de basis van de diesel 'Gas To Liquid' staat een raffinageproces dat al bijna een eeuw geleden werd ontdekt door de twee Duitse geleerden: Fischer en Tropsch. Nazi-Duitsland paste het proces tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal toe en produceerden jaarlijks miljoenen tonnen van deze diesel uit aardgas. Desondanks maakte men na de oorlog geen gebruik meer van de relatief schone diesel.

Met de opkomst van groen en ecologisch verantwoord denken is GTL-diesel echter in populariteit gestegen. Vooral omdat het bij de verbranding schoner is dan gewone diesel. "Als je het eenmaal in je tank hebt gehad wil je niet meer anders", zegt woordvoerder Freark Kaspersma van brandstoffenleverancier Veenema Olie uit Sneek. "Je ruikt het bijna niet. Als je voor de wind vaart, heb je die zwarte rookpluimen niet meer om je hoofd." Dat komt omdat er minder roetstof en stikstofoxiden door de GTL wordt geproduceerd.

Ondanks alles is het nog te vroeg om aan te geven in hoeverre de diesel goed is voor het milieu. Bij de verbranding is geconstateerd dat het schoner is, maar bij het productieproces ervan is weer meer warmte nodig. Hierdoor ontstaan er veel broeikasgassen. Verder is GTL circa tien Eurocent per liter duurder dan gewone diesel.

Momenteel zijn er elf verkooppunten in Friesland. Vooral onder watersporters blijkt het zo’n succes dat brandstofdistributeur Veenema Olie uit Sneek Veenema het nu ook buiten Friesland wil gaan verkopen. ,,Hopelijk ergens rond Pasen is het in Lelystad zo ver. Daarna gaan we het uitrollen op meerdere plaatsen in Nederland.’’

(detelegraaf)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen