Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Lauwersoog verlengt kade en moderniseert jachthaven

29 oktober 2015 Schipper Blog 0

LAUWERSOOG – Ondanks dat het startschot voor de kadeverlenging in de haven van Lauwersoog vanmiddag pas wordt gegeven, is er al een eerste nieuwkomer aangetrokken: scheepstakelbedrijf NG Shiplift. Met een hijscapaciteit van 220 ton zal het de grootste mobiele kraan van Nederland worden. Naast de verlenging van de kade (met 250 meter) wordt ook de buitendijkse jachthaven gemoderniseerd en komt er een drijvende steiger voor recreatievissers.

Scheepsbouwer NG Next Generation Shipyards heeft samen met garnalenhandelaar HendrikSon de handen ineen geslagen. Spil in hun gezamenlijke nieuwe onderneming is een botenlift die momenteel wordt gebouwd in Italië. Vanuit Lauwersoog willen de initiatiefnemers volgens HendrikSon-directeur Onno Nienhuis een groeimarkt aanboren met reparatie- en onderhoudswerk aan vissers- en recreatieboten, bevoorradingsschepen en windmolens voor de vele offshore-windparken die nu verrijzen op de Noordzee.

Vanaf april 2016, als de verlengde kade moet worden opgeleverd, is NG Shiplift in staat schepen uit de haven te liften en ze via een railverbinding naar NG Shipyards te rijden. Voor het reparatiewerk huurt het bedrijf twee loodsen die HendrikSon eerder kocht om een garnalenpellerij in te vestigen. Het bedrijf heeft er toe besloten toch een compleet nieuwe pelfabriek te bouwen.

Het project vergt in totaal een investering van 3,5 miljoen euro. De rest van de kosten is voor de Exploitatiemaatschappij Havencomplex Lauwersoog. Behalve de verlenging van de kade wordt ook de buitendijkse jachthaven gemoderniseerd en komt er een drijvende steiger voor recreatievissers. Het werk maakt onderdeel uit van een breder plan om het toerisme in Lauwersoog te stimuleren en tegelijkertijd de visserij beter te faciliteren. (

DvhN

)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen