Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Jachthaven Schiermonnikoog wordt ook dit jaar weer uitgediept

26 januari 2017 Cristian Blog 0

Net als de twee afgelopen seizoenen wordt de jachthaven van Schiermonnikoog ook dit jaar weer met ploegboten uitgediept. Hierbij wordt de bagger op de bodem van de passantenhaven losgewoeld en tijdens afgaand tij met de stroming meegespoeld.



Lege ligplaatsen
Voordat de baggerwerkzaamheden plaatsvonden lieten watersporters de haven van Schiermonnikoog links liggen. Reden: het was er te ondiep. De oplossing was echter niet snel gevonden, aangezien de gemeente Schiermonnikoog ondanks de noodkreet, geen toestemming kreeg om de (schone) baggerslip te verplaatsen naar het Wad. Enkel mocht er gedumpt worden in het daarvoor bestemde depot achter de jachthaven. Maar aangezien dat depot al vol was, restte er niets anders dan het slib naar een daarvoor bestemde stortlocatie te verplaatsen. Dat bracht echter dusdanige hoge kosten met zich mee, waardoor er voor de gemeente niets anders op zat dan te stoppen met de traditionele wijze van baggeren.



Voordelige methode


Gelukkig vond men een voordeligere manier om te baggeren. Voor ruim 30.000 euro wordt de haven weer helemaal op peil gebracht. Ook dit jaar zal de haven weer met deze relatief goedkope manier van baggeren de haven op de gewenste diepte krijgen. Vorige jaar lukte dit vanwege technische problemen overigens niet helemaal.

Optie slipdebot is te prijzig
Traditioneel baggeren zoals vroeger werd gedaan -waarbij de bagger verderop op het wad werd geloosd- mag vanwege Natura 2000-regels niet langer. Het alternatief om de bagger in een slibdepot te storten bleek te duur. Daarnaast wordt nog wel gekeken of er in de toekomst bagger ten oosten van de haven aan de voet van de dijk mag worden gestort.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen