Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Jachthaven Schiermonnikoog wordt eindelijk weer uitgediept

17 december 2015 Cristian Blog 0

Na een periode van drie jaar zonder baggerwerkzaamheden ligt er nu een voorstel om de jachthaven van Schiermonnikoog weer op diepte te brengen.

Komend jaar willen burgemeester en wethouders een kleine 50.000 euro uittrekken voor baggerwerkzaamheden. Het is de bedoeling om de jachthaven op een diepte van maximaal 1,90 meter onder NAP te krijgen. Met een ploegboot zal het in de vakken aanwezige slib richting de uitvaartgeul worden gebracht. Vervolgens wordt al het verzamelde slib door middel van waterinjectie de haven uitgewerkt.

Volgens het college is deze werkwijze de enige mogelijkheid. Tot 2009 werd het baggerslib in de Waddenzee gestort, maar door Natura 2000-regels is dit niet meer toegestaan. Sindsdien moet het slib naar een baggerdepot worden gebracht, en het legen daarvan kost veel geld. De gemeenteraad heeft er daarom in 2013 en 2014 toe besloten de jachthaven niet meer uit te baggeren. Dankzij dat besluit werd de haven ondieper en kwamen er zelfs berichten over boten die scheef aan de steigers lagen bij laag water.

De gemeente voerde afgelopen voorjaar een proef uit met een ploegboot en waterinjectie. Hoewel deze methode in grotere jachthavens vaak met succes wordt toegepast, vielen de resultaten tegen. Volgens het college had het alles te maken met de ervaring van de baggeraar, weersomstandigheden en de kwaliteit van de ploegboten. Daarnaast zouden een aantal partijen te hoge verwachtingen hebben gehad.

Toch ziet het college het wel degelijk als een effectieve methode. Daarom wil het in 2016, bij wijze van proef, twee tot drie keer de combinatie ploegboot en waterinjectie inzetten. Bovendien levert dat kostenvoordelen op. Als de gemeente ervoor kiest niet te baggeren, dalen de inkomsten aan liggeld en toeristenbelasting met 70.000 euro. Dit terwijl baggeren naar een diepte van 1,90 meter onder NAP juist extra inkomsten genereert. De haven heeft dan de mogelijkheid boten met een grotere diepgang een plek te bieden. Dat zou betekenen dat de liggelden kunnen stijgen van 60 naar 70 cent per vierkante meter. Ook kunnen er meer boten aanleggen.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen