Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Jachthaven Andijk toont expositie over wrakstukken uit de Tweede Wereldoorlog

16 mei 2016 Schipper Blog 0

Andijk – Vanaf begin mei tot begin september is er In de winterbergingshal van Jachthaven Andijk een tijdelijke expositie te zien van wrakstukken die in het verleden in het IJsselmeer zijn gevonden en aan land zijn gebracht.



Leden van de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 hebben de tentoonstelling in samenwerking met Jachthaven Andijk georganiseerd. Tevens verzorgt de Aircraft Recovery Group deze zomer lezingen op de haven over de wrakken en hun bemanningsleden. De data en aanvangstijden worden nader bekend gemaakt via de website van de jachthaven. De toegang voor het museum en de lezingen is gratis.

Vorig jaar zomer is er nabij Andijk een Lancaster bommenwerper gevonden. Dit vliegtuig werd in 1944 neergeschoten door een Duitse jager. Drie inzittenden uit het vliegtuig zijn destijds aangespoeld bij Andijk en liggen daar ook begraven. Het is bekend dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 700 vliegtuigen in het IJssel- en Markermeer zijn beland. Inmiddels zijn 160 vliegtuigen geborgen of geïdentificeerd. “Meer dan 500 toestellen, vaak inclusief bemanning, liggen nog op de bodem. Een bodem waar wij allemaal overheen varen!”, zo vertelt Johan Graas van de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945.

De stichting heeft onderhand een grote hoeveelheid informatie verzameld over de luchtoorlog 1940-1945 en zeventig jaar na de bevrijding zoeken de leden nog steeds naar vliegtuigwrakken en naar vermiste bemanningsleden op de bodem van het IJssel- en Markermeer. Jachthaven Andijk maakt deze verhalen tijdens de expositie zichtbaar.

Meer informatie www.jachthavenandijk.nl

Een ligplaats huren doet u

hier

.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen