Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Is het nog wel veilig op de Nederlandse wateren? Drugssmokkelaars vrij spel op 'Wetteloos water' sinds de politie vorige week stopte met varen

20 maart 2017 Cristian Blog 0



De Nederlandse waterpolitie heeft de gehele vloot al bijna een week afgemeerd liggen. Wegens problemen met het budget vaart er niemand uit. Dat betekent dat er op de Nederlandse kust- en binnenwateren geen toezicht is.

De politevakbond ACP beschrijft de situatie momenteel zelf als 'Wetteloos water', waar 'drugssmokkelaars' hun gang kunnen gaan zolang de situatie voortduurt.

Alle boten van de Waterpolitie liggen ongebruikt in de haven sinds 14 maart. Zowel de grote controlevaartuigen als de snelle rib’s en speedboten worden op dit moment niet gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: controle op het vaarwater. Oorzaak van het stilleggen van de controleboten is een verschil van mening over de hoogte van het te besteden budget.
Wetteloos water zonder politie

Drugsmokkelaars vrij spel op het water
Een anonieme senior brigadier gezagsvoerder zeevaart beschrijft het als volgt: 'Hoe oneens we het ook met de baas zijn, een burger in nood laat je als politieman of -vrouw niet barsten. Dat weet de eenheidsleiding, dus laten zij ons (voor zolang de acties duren) de rest van de tijd bijspringen op treinen en wegen. We zitten tenslotte toch al bij de Dienst Infra. Intussen heeft iedereen op die strekkende kilometers water vrij spel. Wij zijn het ook die drugssmokkelaars onderscheppen en aanhouden voor onderzoek door recherche..'



Veiligheid gewaarborgd
Terwijl de Eenheidsleiding vasthoudt aan het beschikbare budget vinden de politiemannen en –vrouwen het niet langer verantwoord om uit te kunnen varen. 170 beschikbare politiemensen kunnen en willen hun taken op dit moment niet uitvoeren op het water. De 170 politiemensen blijven wel werken en zijn 100% beschikbaar voor noodsituaties.

Budget ontoereikend
Het beschikbare budget is niet toereikend om verantwoord en veilig het water op te gaan, aldus interne specialisten van de politiemensen. Volgens politievakbond ACP wordt er door de leidinggevenden niet gekeken vanuit de professie, maar wordt er uitsluitend gekeken naar de financiën. Al zes jaar lang speelt deze ontevredenheid onder politiemensen en overleg was steeds zonder resultaat, dat heeft er toe geleid dat er nu niet meer wordt gevaren. Hoe en wanneer deze nijpende situatie tot een eind komt is nog niet bekend.

Meer informatie via de website van de >> Waterpolitie

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen