Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Gaat u een boot kopen? Lees dit eerst!

17 december 2021 Havenmeester Online Blog 0

Veel mensen herkennen het: zo gauw de dagen na de winter weer langer en warmer worden, trekt het water. Dat is begrijpelijk, want wat is er nu lekkerder dan met mooi weer op het water te zijn en te genieten van de omgeving? Die gedacht kan ervoor zorgen dat u in een impuls een boot koopt. En met een boot kopen is helemaal niets mis, maar het is wel aan te raden om eerst bij diverse zaken even stil te staan. We zetten vier belangrijke focuspunten voor u op een rij.

1.      Stel een wensenlijstje op

De mogelijkheden op het gebied van vaartuigen is eindeloos. Wanneer u het aanbod wilt bekijken wordt het hierdoor erg lastig om te besluiten waar u dan het beste kunt beginnen. Een jachtmakelaar heeft bijvoorbeeld een prachtig aanbod, maar hoe kunt u daar nu de juiste keuze uit maken? Door een wensenlijstje op te stellen wordt deze zoektocht makkelijker. Denk bijvoorbeeld na over welke type boot u wilt, hoe groot deze minimaal of maximaal moet zijn en wat het budget is. Met zo’n lijst op zak wordt de verdere oriëntatie een stuk makkelijker.

2.      Check de gegevens

Heeft u een schip op het oog? Dan is het handig om te weten dat er op verschillende plekken op zo’n boot informatie is te vinden. Elke boot heeft bijvoorbeeld een eigen CIN-code (die ook weleens WIN-code of rompcode wordt genoemd). Deze code is te vergelijken met het chassisnummer die motorvoertuigen hebben. De code hoort aan stuurboordzijde op de spiegel van de boot te zitten. Daarnaast heeft een boot ook een bouwersplaatje. Daarop staat niet alleen informatie over de bouwer van de boot, maar bijvoorbeeld ook het maximale gewicht en maximale aantal personen. Ook staat hierop een CE-markering. Zo’n markering en de CIN-code zijn verplichte zaken op een boot, wanneer deze is gebouwd na juni 1998. Zijn deze gegevens niet te vinden? Dan is dat dus een teken dat er iets niet in orde is.

3.      Een boot is voor alle seizoenen

Wanneer de boot ’s zomers in het water kan liggen, heeft u hier verder weinig omkijken naar. Zo gauw het mooi weer is kunt u de boot opstappen en vertrekken. Als het weer in het najaar minder wordt is het voor de boot echter beter om die in een stalling te zetten. Houd er rekening mee dat die stalling kosten met zich meebrengt. Als u zelf een plek heeft om de boot te stallen kost dit uiteraard alleen ruimte, maar wanneer u op zoek moet naar een locatie elders kan dit lastig zijn. Het kan de moeite waard zijn om een plek te zoeken waar ook direct onderhoud en reparatie uitgevoerd kunnen worden, zodat u hiervoor niet extra hoeft te reizen. Of dat mogelijk is hangt van het aanbod in de regio af en van het bedrag dat u wilt besteden. Het is dus handig om ook hier al vroegtijdig over na te denken.

4.      De beste ligplaats

Het is niet mogelijk om de boot zomaar voor langere tijd ergens aan te leggen. Een jachthaven kan hiervoor een goede optie zijn. Ook hier zijn kosten mee gemoeid. In Nederland kunt u rekening houden met een gemiddeld bedrag van 1500 euro per jaar. Dat bedrag wordt door allerlei factoren beïnvloed. Wilt u de boot bijvoorbeeld het hele jaar door in het water hebben liggen, of wordt deze ’s winters naar een stalling gebracht? Het is ook goed om er rekening mee te houden dat sommige jachthavens zo populair zijn, dat er soms sprake is van wachtlijsten. In dat geval kan de zoektocht dus eindigen bij een jachthaven die eigenlijk niet de voorkeur heeft. Om dat voor te zijn is het handig om u hier vast op te oriënteren op het moment dat u overweegt een boot aan te schaffen.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen