Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Erecode in het leven geroepen om speciale vogels te behouden

2 oktober 2015 Schipper Blog 0

SNEEK – Varen op de Friese wateren is genieten van de natuur, de rust en de ruimte. Tegelijkertijd is het ook een bijzonder gebied, vanwege de verschillende vogels die er leven. Om de vogels in dit gebied te houden, zijn er van 1 oktober tot 1 april winterrustgebieden gemarkeerd.



Om deze bijzondere vogelsoorten te behouden heeft de provincie Fryslan samen met natuurorganisaties en de recreatiesector een vrijwillige erecode in het leven geroepen. Op deze manier kunnen kwetsbare gebieden beschermd worden, zonder dat het varen meteen verboden dient te worden.

De winterrustgebieden liggen vooral langs de ondiepe randen van de meren en nooit in vaargeulen, en zijn gemarkeerd met gele boeien. Voor watersporters geeft het aan waar ze in genoemde periode niet mogen varen.

De winterrustgebieden liggen onder andere in een gedeelte van het Sneekermeer, Witte en Zwarte Brekken en Oudegaster Brekken. Watersporters die toch binnen deze gebieden varen of ankeren, lopen het risico op een forse boete.

Mocht u een boot(je) in een winterustgebied zien, dan hoort de Provincie Fryslân dat graag. Van 1 oktober tot 1 april kunt u dit melden via de Marrekrite-app, (iOS en Android). Zo kan de provincie Fryslân inventariseren of de vogels voldoende rust krijgen. Rust is van essentieel belang voor hun gezondheid. Door verstoringen vliegen de vogels vaker op, waardoor ze minder de kans krijgen om voldoende te eten en hun vetlaag op te bouwen.(

Sneeker Nieuwsblad

,

Provincie Friesland

,

Nauticlink)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen