Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Elektrisch varen vanaf 2025 veplicht in Amsterdam

5 augustus 2021 Havenmeester Online Blog 1

''Iedereen wil graag schone lucht. We nemen daarom maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Alle vormen van vervoer moeten binnen 10 jaar uitstootvrij zijn. Dus ook vervoer over het water. Vanaf 2025 geldt dat al voor het centrum van de stad. Vanaf 2030 ook voor de rest van het Amsterdamse water. Uitstootvrije boten krijgen op dit moment bovendien een korting van 70% op het binnenhavengeld.'' aldus de Amsterdamse gemeente.

 

Meer oplaadplekken

Nog weinig bewoners met een boot varen uitstootvrij. Amsterdammers die overwegen om elektrisch te gaan varen geven vaak aan dat er te weinig oplaadplekken zijn. Ook bewoners die wel in het bezit zijn van een elektrisch vaartuig ervaren een gebrek aan oplaadmogelijkheden.

De gemeente heeft daarom 10 laadpalen voor pleziervaart in de stad geplaatst. De laadpalen zijn verspreid over de stadsdelen Oost, Zuid en Centrum. De eerste 5 zijn inmiddels gereed voor gebruik. Per laadpaal is ruimte om 2 vaartuigen tegelijk op te laden. De ligplaats is alleen voor het laden van elektrische vaartuigen. Het vaartuig mag maximaal 24 uur aan de laadpaal liggen.

 

Straks alleen nog elektrisch varen in Amsterdam

Een hoop herrie en een zwarte rookwolk. In de Amsterdamse grachten veroorzaken de ruim 7000 boten met benzine en dieselmotoren zoveel luchtvervuiling, dat de gemeente ze gaat aanpakken. Vanaf 2025 mag je in het centrum alleen nog maar elektrisch varen.

 

 

Bron: Amsterdam

Reacties 1

Log in om een comment te kunnen plaatsen


Volslagen belachelijk plan ! Neem nu alleen maar dat opladen toegestaan is gedurende 24 uur ! Je zal maar bij zo'n laadpunt aankomen en na 24 uur pas kunnen afmeren en gaan opladen ! En dan 10 laadpalen verdeeld over de stad Amsterdam ! Hoe naïef kunnen ambtenaren toch denken en handelen ! Ga liever giga vervuilende Zeeschepen weren die goedkoop bunkeren in bijvoorbeeld Rotterdam waar chemicaliën door de stookolie gemengd wordt om van die rotzooi af te komen ! Daarmee varen beroepsvaartuigen de binnenwateren + de Wereld Zeeën ! Daar zit dé grote vervuiling ! Wordt wakker Gemeenteraad en Regering in Den Haag en niet bij die kleine vervuiler die slechts enkele weken - maanden per jaar even het water op gaan !!!!!!!! Vr.gr. J.C.Sarlet
6 augustus 2021 / Johannes Sarlet