Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Eindelijk is het zover: Jachthaven Schiermonnikoog is uitgebaggerd en weer op peil

27 april 2016 Schipper Blog 0

SCHIERMONNIKOOG - De afgelopen weken is er in de haven van Schiermonnikoog druk gewerkt om de haven weer op een aanvaardbare diepte te brengen. Inmiddels is de haven weer op -1,5 meter NAP diepte en dat betekent dat watersporters bij laagwater nog ca 60 centimeter water onder de kiel houden. De rest zakt probleemloos in de zachte modder tot het water weer stijgt.


De afgelopen jaren hebben watersporters de haven van Schiermonnikoog links laten liggen omdat het er te ondiep was. De oplossing was echter niet snel gevonden. De gemeente Schiermonnikoog kreeg ondanks de noodkreet, geen toestemming meer van het ministerie om de (schone) baggerslip te verplaatsen naar het Wad. Enkel mocht er gedumpt worden in het daarvoor bestemde depot achter de jachthaven. Maar aangezien dat depot al vol was, restte er niets anders dan het slib naar een daarvoor bestemde stortlocatie te verplaatsen. Dat bracht echter dusdanige hoge kosten met zich mee, waardoor er voor de gemeente niets anders op zat dan te stoppen met de traditionele wijze van baggeren.

De gemeente heeft in samenwerking met de jachthaven en de watersportvereniging op Schiermonnikoog veel moeite gedaan om de haven weer op een aanvaardbare diepte te krijgen. Via een ploegboot en een waterinjectie is het uiteindelijk gelukt om het slib de haven uit te krijgen. Dit concept is in 2016 verder bewerkt en heeft  er toe geleidt dat de haven weer toegankelijk is geworden. Tijdens de ingreep is de havenbodem tegelijk geëgaliseerd waardoor schepen niet meer scheef komen te liggen tijdens laagwater.

Inmiddels is de haven weer helemaal klaar voor het nieuwe watersportseizoen. Niet alleen is de haven uitgebaggerd, maar ook de faciliteiten en het restaurant zijn verbeterd. Volgens de Stichting Jachthaven, de Watersportvereniging en de gemeente Schiermonnikoog, zijn nu alle voorzieningen aanwezig om de toekomst weer rooskleurig in te zien. (Watersport Almanak)

Nieuwsgierig naar hoe jachthaven Schiermonnikoog er nu bijligt? Een ligplaats boeken doet u

hier

.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen