Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Draaikolk bij nevengeul Lent baart Stichting Watersport Nijmegen grote zorgen

21 januari 2016 Schipper Blog 0

Nijmegen, Lent – Bestuurders van de Stichting Watersport Nijmegen maken zich grote zorgen over levensgevaarlijke draaikolken die ontstaan bij de nevengeul bij Lent.


Bij de doorlaten in de drempel waardoor Waalwater de nevengeul bij Lent instroomt, ontstaan 'levensgevaarlijke draaikolken'. De draaikolken worden, als de Waal hoog staat, gevormd aan de buitenzijde van de drempel, daar waar het water binnenkomt. De wervelingen in het water zijn duidelijk zichtbaar, vooral vanaf de wandelroute die langs de zes inlaten loopt. Soms liggen de draaikolken direct bij de inlaat, soms net ietsjes verder weg. Met name bij de huidige hoge waterstand is het water er erg wild.

Vanaf eind maart is het gebied rond de drempel toegankelijk voor wandelaars. Volgens Hans Platenburg, projectleider van de Stichting Watersport Nijmegen, is vooral de combinatie van de draaikolk en de sterke zuiging onder het water voor de inlaten die tot hachelijke situaties kan leiden. "Kom je in dit water terecht, dan red je het niet meer zonder hulp."

Hij vreest vooral de situaties, waarbij loslopende honden het water ingaan. Maar ook de eigenaar die een hond in nood zou willen helpen, loopt volgens Platenburg grote risico's. Tevens is het voor vissers die in de oude strang in de uiterwaard hun hengel willen uitwerpen gevaarlijk.

Naar eigen zeggen heeft Platenbrug ook al gehoord van een motorbootje dat er in gevaar is gekomen. Daarin zat een medewerker van het ontzandingsbedrijf dat in de geul aan het werk is. Door de kracht van de draaikolk sloeg het bootje bijna om.

Watersport Nijmegen heeft onlangs een proef gedaan met een grote speelgoedbeer. "Die beer werd direct naar beneden gezogen en kwam klem te zitten tegen de stalen roosters bij de inlaat. Je bent kansloos als je hier in het water terechtkomt", waarschuwt Platenburg.

De situatie is inmiddels per brief onder de aandacht gebracht bij de gemeente, die de brief vervolgens weer heeft doorgestuurd naar Rijkswaterstaat. Deze wijst er in een reactie op dat honden er niet los mogen lopen, zoals ook langs de rest van de Waal. De rivier is gevaarlijk, ook bijvoorbeeld tussen de kribben, aldus Rijkswaterstaat. Daar is het de zuigkracht van de grote binnenvaartschepen die iemand onderuit kunnen halen. De boodschap van Rijkswaterstaat luidt dan ook als volgt: niet diep het water in, niet zwemmen in de Waal. Die geldt dus ook voor de waterloop die van de Waal naar de inlaten naar de nevengeul leidt.

(www.watersportnijmegen.nl)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen