Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Dode walvis gestrand in Terneuzen

30 juli 2021 Havenmeester Online Blog 0

De onder Panamese vlag varende Muharrem Dadayli heeft dinsdag 27 juli per ongeluk een walvis binnengebracht in Terneuzen. Het schip heeft het dier vermoedelijk aangevaren, waarna het op de bulb is blijven hangen. De bulb (eigenlijk 'bulbsteven') van een schip is onderdeel van de boeg onder de waterlijn, in de vorm van een torpedo die de waterstroming rond de boeg beïnvloedt.

Naar verluidt werd de dode walvis al gesignaleerd vanaf het strand van Vlissingen. Maar pas in de zeesluis van Terneuzen viel het kadaver van de bulb van het zeeschip. De Multrasalvor 4 van Multraship werd opgeroepen om de circa 12 meter lange gewone vinvis te bergen. Het dode dier is aan de kanaalzijde op de kade gelegd. De NOS meldt dat het daar blijft liggen totdat biologen van Naturalis het hebben onderzocht.

Volgens Pepijn Kamminga van Naturalis gaat het om een flink exemplaar. "De gewone vinvis is de op één na grootste soort in de walvisfamilie en die kan zo'n 25 meter worden. Ik schat dit exemplaar op zo'n 15 tot 17 meter."

 

Bron: Schuttevaer

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen