Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Dit weekend Strontrace in Workum

16 oktober 2015 Tessa Heerschop Blog 0

Workum - Vanaf komende zaterdag verschijnen er in Workum zo’n vijftig klassieke zeilschepen voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat verder bol van de activiteiten.



De festiviteiten zal muzikaal worden ingeluid met het internationale festival Liereliet. De beste muzikanten op dit gebied spelen in hun eigen taal de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde. Maandag om 13.00 uur lost de initiator van de wedstrijden Reid de Jong, voor het eerst in jaren weer zelf het startschot in de havenkom.

Zo'n tweeënveertig jaar geleden bedacht vuurtorenwachter Reid de Jong het evenement om het oude vak van schipperen niet verloren te laten gaan voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het internationale shantyfestival Liereliet bij. Op deze manier werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij.

Na de start van de visserijschepen op maandag 12:00 uur, begint de strontrace om 13.00 uur. De twaalf deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Mocht de wind niet goed staan, dan zal er moeten worden geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat inmiddels bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.

Vlak na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier zal men geen gebruik mogen maken van de motor. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de grote winnaar noemen. Klipper Lutgerdina doet dit jaar voor de 30e keer mee. Een mijlpaal. De klipper wordt bemand door de zeilers van Stichting SailWise die al 40 jaar betaalbare watersportmogelijkheden voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking en chronisch zieken aanbieden.

Meer informatie vindt u hier.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen