Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Belgisch erfgoedschip Williwaw vaart uit voor onderhoud

4 augustus 2015 Schipper Blog 0

Antwerpen – Op 3 augustus 2015 is het historische zeilschip Williwaw onder grote belangstelling naar Oostende vertrokken. Daar zal het museumstuk van het MAS op een scheepswerf voor 100.000 euro gerestaureerd worden. De restauratie wordt gepleegd om het schip gereed te maken voor de Tall Ships Race 2016 in Antwerpen.

Een van de toeschouwers was Willem Manteleers van de Sail Training Association Belgium (STA-B). Samen met zijn organisatie laat Marteleers het schip opknappen om volgend jaar deel te nemen aan de Tall Ships Race. Ook de drie dochters van vroegere eigenaar ontdekkingsreiziger Willy de Roos waren present op Linkeroever. “Zelf hebben we niet al te veel herinneringen aan het schip”,

zegt Liliane in het Gazet van Antwerpen

. “Vader heeft gewacht tot wij het huis uit waren alvorens op wereldreis te vertrekken.”

Geschiedenis

Dankzij Willy de Roos kan de Williwaw terugkijken op een rijke vaargeschiedenis. Tussen 1972 en 1975 zeilde De Roos met zijn zeilboot de wereld rond en in 1977 was hij de eerste die in de Noordwestelijke Doorvaart (van Groenland tot aan de Beringstraat) slaagde.

“In 1982 trok De Roos met de Williwaw naar Antarctica, en in 1986 maakte hij nog een reis naar Argentinië en Chili”,

zegt Manteleers in het Gazet van Antwerpen

. “In 1998 kochten de Vrienden van het Scheepvaartmuseum de Williwaw over en deden ze het zeilschip cadeau aan de stad Antwerpen.”

Williwaw

T/S Williwaw

is een historisch jacht van 14,6m, gebouwd in 1969 op de scheepswerf Michot Frères en speciaal ontworpen voor Willy de Roos door Louis Van de Wiele. Na een eerste reis rond de wereld, vertrekt in 1977 de Williwaw om als eerste jacht via Groenland, de Northwest Passage en de Bering Strait het Amerikaans continent te ronden. Een opmerkelijke prestatie die door slechts weinig andere schepen is geëvenaard.

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen