Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Baggeren onvermijdelijk voor jachthaven Schiermonnikoog

17 juli 2015 Schipper Blog 0

Schiermonnikoog – De prachtige jachthaven van Waddenparel Schiermonnikoog slibt dicht. Problemen stapelen zich op en daarmee ook de rapporten, want die zijn er onderhand voldoende geschreven.De gemeenteraad van het waddeneiland Schiermonnikoog heeft in 2013 besloten niet langer te baggeren. Waarom? Het wordt te duur. Het voor opslag van ‘t slib gebruikte baggerdepot aan de oostzijde van de jachthaven zit bijna vol en leeghalen kost € 240.000 zegt het eilandbestuur. De gevolgen van het niet baggeren worden gaandeweg steeds beter zichtbaar, met als gevolg dat de capaciteit van de haven door dichtslibbing met een een derde is afgenomen. Ook komen er steeds meer jachten bij laag water scheef te liggen aan de steigers.

Raadsleden spreken elkaar tegen en liggen met de cijfers overhoop. Harm Carrette van Ons Belang vindt dat er geen geld meer moet gaan naar het baggeren. Hij zegt dat de haven nog prima doorgang biedt voor platbodems. Raadslid Zwier de Haan van DS10 vult hem aan en vindt daarnaast dat de mensen uit de regio niet moeten opdraaien voor de kosten, omdat watersporters met diep stekende boten naar het eiland toe willen komen. Christelijk raadslid Johan Hagen komt met een tegengeluid en vindt juist dat de haven fatsoenlijk bereikbaar moet zijn en onderstreept daarbij dat recreatie en toerisme voor het eiland van levensbelang zijn.

Of Schiermonnikoog binnenkort voor de meeste watersporters onbereikbaar zal zijn, zal grotendeels afhangen van het verdere verloop van de ontwikkelingen omtrent de baggerwerkzaamheden, zover is duidelijk. (Hart van Leeuwarden)

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen