Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Australiërs ontwikkelen vuilnisbak om jachthavens schoon te houden

1 januari 2016 Cristian Blog 0

Wereldwijd liggen de oceanen bezaaid met tonnen plastic afval. 's Werelds knapste koppen van over heel de wereld breken zich al jaren het hoofd over hoe ze het steeds groter wordende probleem kunnen aanpakken. Ondertussen hebben twee Australiërs een 'vuilbak' ontwikkeld die jachthavens schoon moeten houden.


Ieder jaar dumpt de mensheid tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic afval in zee, dat zich vervolgens ophoopt. Zo zijn er bijvoorbeeld al vijf 'draaikolken' in het centrum van de grote oceanen, die zijn gecreëerd door al het vuil. Al die vijf kolken zijn goed voor 260.000 ton. Daarnaast heeft naar schatting 90 procent van alle zeevogels plastic in zijn lichaam.

Door de jaren heen zijn er verschillende personen geweest die zich met het probleem hebben bezig gehouden. Onder andere de jonge Nederlander Boyan Slat wil met zijn The Ocean Cleanup de oceanen voorzien van een spectaculaire opruiming. Volgend jaar moet de plasticopruimer van start gaan.

De Australiërs Andrew Turton en Pete Ceglinski willen het echter kleinschaliger aanpakken. Het idee achter de drijvende vuilnisbak is simpel: water stroomt over de rand de vuilbak in en alle soorten afval, van klein tot groot, wordt door de zuigkracht mee naar binnen gezogen en tegengehouden in de filter binnenin. Vervolgens stroomt het water langs de onderkant door een buis naar boven en wordt aan land gefilterd en terug de zee in gestuurd.

Momenteel werkt de aandrijving van de filter en de motor die het water oppompt nog op batterijen, maar Turton en Ceglinski willen onderzoeken of dat ook ecologischer kan. Vissen worden niet mee in de filter gezogen, zo klinkt het, en met het opgehaalde geld willen ze ook nog laten onderzoeken hoe ze het microscopische leven in het water kunnen beschermen.

De twee heren spreken zelf van een revolutie in de technologie om de oceaan schoon te maken. Toch beseffen ze ook dat ze met hun idee niet zomaar het probleem van de vervuiling zullen oplossen. "We kunnen zeker niet alles vangen, maar dit is een positieve start", zo klinkt het.

Aan de vuilnisbak hangt echter wel een prijskaartje van 3.825 dollar. De uitvinders hopen dat (jacht)haveneigenaars en -verenigingen zich geroepen voelen het bedrag te willen betalen. Eind 2016 moet de vuilnisbak in productie gaan. Hun crowdfundingpagina bereikte in ieder geval al een bedrag van 230.000 dollar.

www.demorgen.be

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen