Categorie├źn

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Antifouling: tips voor milieuvriendelijk bootonderhoud

4 juni 2021 Havenmeester Online Blog 0

Met een zeilboot of plezierjacht kun je heerlijk genieten van de natuur. Let bij het onderhoud van je boot op de impact op het milieu. Antifouling gaat aangroei van algen en schelpen tegen. Maar antifouling met koper of zink is giftig voor planten, dieren én mensen. Er zijn milieuvriendelijke alternatieven die in veel situaties goed werken.

 

Hier zijn 6 tips voor u voor een milieuvriendelijk bootonderhoud:


1. Is een nieuwe laag wel nodig? Bekijk na afloop van het vaarseizoen of het nodig is om een nieuwe laag antifouling aan te brengen. Heb je weinig aangroei, dan kan de oude laag misschien nog een jaar mee.

 

2. Check welk milieuvriendelijk alternatief voor jou op de markt is. Dit is in 2020 onafhankelijk getest en alternatieven blijken even goed of in combinatie met schoonmaken beter te werken dan koperhoudende antifouling.

 

3. Ligt je boot in zoet water en heb je weinig aangroei? Onderwaterverf zonder koper of zink werkt dan voldoende. Kies bijvoorbeeld een harde coating of non-stick (foul release) coating die je goed schoon kunt spuiten of borstelen.

 

4. In plaats van verf kun je ook een folie met siliconen bovenlaag of wrap met vezeltjes op je boot laten aanbrengen die de aangroei tegengaat en anders makkelijk schoon te maken is. Dit blijft een aantal jaren zitten waardoor je nog maar weinig onderhoud hebt.

 

5. Je krijgt aangroei als je boot stilligt. Gebruik je je boot lange tijd niet, overweeg dan om hem boven water te stallen. Of leg hem in een donker boothuis, daar is de aangroei minder.

 

6. Maak de boot meteen schoon als hij na afloop van het vaarseizoen uit het water komt. De aangroei is makkelijker te verwijderen als ze nog vochtig is, dan wanneer ze is ingedroogd.

 

Lees meer: Milieucentraal

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen