Categorieën

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Aanleg Jachthaven Cadzand in afrondende fase

27 september 2016 Cristian Blog 0

CADZAND-BAD - Cadzand-Maritiem, waarin kustversterking, de aanleg van een jachthaven en het opknappen van de omgeving hand in hand gaan, is straks ruim een half jaar later klaar dan aanvankelijk gepland. Maar het resultaat mag er zijn. De datum verschoof al een paar keer, maar nog dit jaar moet het er toch écht van komen: de opening van de nieuwe jachthaven in Cadzand-Bad. Een bezoekje aan de locatie toont dat het werk nu echt in de afrondende fase zit.





Kleine tegenvallers

De klus zou aanvankelijk afgelopen voorjaar klaar zijn. Dat het ná de zomer werd, viel even tegen. Eén duidelijke reden is er niet, het ging vooral om meerdere kleine tegenvallers tijdens het werk: het zoeken naar explosieven duurde langer dan gedacht, een storm zorgde voor schade aan de strekdammen, de nieuwe brug kwam later dan gepland, de bestelde steigers waren niet in orde.

De vertraging leidt tot enige ergernis, maar er is ook begrip. "Het gaat natuurlijk om een heel groot project", erkent Tom Janssens van de Royal Yacht Club België (RYCB), die de haven gaat exploiteren. "Dan kan er wel eens iets misgaan. En alles hangt met elkaar samen: als het ene vertraging oploopt, dan de rest ook."

Transformatie

De kritiek verstomt ook wel als je ter plekke gaat kijken. Sinds een poosje mogen voetgangers en fietsers over de inmiddels 'opgetilde' weg langs de haven - het zogenaamde 'maritiem balkon'. Vanaf daar hebben ze een prachtig overzicht over de locatie. De transformatie van de omgeving is er goed te zien.

In de haven, tussen de nieuwe strekdammen, zijn de steigerpalen inmiddels in de bodem geheid. Snel begint daar de plaatsing van de steigers zelf. Het hellende vlonderplein, dat de boulevard verbindt met het havengebied, is een heel eind klaar, net als de zeetribune en de afwerking van het balkon. De buitenzijde van het nieuwe havengebouw, dat aan de westelijke dam gekleefd lijkt, is ook afgerond.

'Kwestie van weken'

De binnenkant wordt momenteel afgewerkt. De onderste verdieping, met jachthavenfaciliteiten, komt tegelijk met de haven in gebruik. Het nieuwe restaurant van Sergio Herman, op de bovenste etage, opent naar verwachting in februari.

Zowel Janssens van de RYCB, als de aannemer durft, wijs geworden door de eerdere tegenvallers, geen exacte opleverdatum meer te noemen. "Maar het is nu een kwestie van weken", schat Janssens in. "We gaan ervan uit dat eind dit jaar sowieso alles klaar is, zodat we in het nieuwe jaar fris kunnen beginnen."

(PZC)



Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen