Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Wat zijn de 5 bekendste Nederlandse schepen?

15 mei 2017 Cristian Lijstjes 0

Nederland is van oudsher een zeevarende natie. Wij kennen een roerige geschiedenis vol zeehelden en scheepsbouw. Dit levert natuurlijk een groot aantal beroemde en beruchte schepen op. Maar ook in de moderne tijd zijn er schepen gebouwd. In de meest geavanceerde scheepswerven denkbaar. En wat te denken van verhalen en films, tellen niet 'echt' bestaande boten ook mee? Het is een lastige vraag, maar we doen toch een poging: wat zijn de meest beroemde schepen van Nederland? Hier volgt alvast een voorzetje:
1. Batavia
De Batavia was een Nederlands spiegelretourschip uit de VOC tijd in de 17e eeuw. Het wrak bevindt zich momenteel in een museum in Fremantle, Australië. In de jaren 1985-1995 is een reconstructie gebouwd die te bezichtigen is op de Bataviawerf te Lelystad. En dat is misschien wel waarom dit zo'n beroemd schip is in Nederland, hoerwel het dus gaat om een replica in ware grote!2. Zr.Ms. Karel Doorman
De Zr.Ms. Karel Doorman, het Joint Support Ship (JSS), is een logistiek ondersteuningsschip dat veel en groot (militair)materieel kan vervoeren, andere marineschepen kan bevoorraden en kan functioneren als helikopterbasis op zee voor operaties op land. De 'A833' is het grootste Nederlandse marineschip en kent een roerige ontstaansgeschiedenis vol vertraging en exotische bestemmingen.

3. Groene Draeck
De Groene Draeck is het privéjacht van prinses Beatrix, genoemd naar het oorlogsschip uit 1623, de Vlieghende Groene Draeck dat onder andere het vlaggenschip was van Piet Hein, met als kapitein vaak Maarten Tromp. Deze prachtige Lemster aak is van bouwjaar 1957 en kwam recent nog in het nieuws vanwege de vermeende hoge onderhoudskosten.

 


4. Het 'Veronica schip' / Norderney
Radio Veronica is de oorsprong van de radio piraten in Nederlnad. Vanaf eind jaren '50 van de vorige eeuw ontweken een stel jonge dj's de wetgeving en zonden zij hun moderne radio programma's uit vanaf het 'Veronica Schip' in de Noordzee, net buiten de territoriale wateren. Het eerste schip werd in 1964 vervangen door de IJslandtrawler 'Norderney', die momenteel nog steeds in de vaart is als evenementenlocatie in Amsterdam.

 5. De Flyer
De Flyer is het kits-getuigde, door de befaamde ontwerpers Sparkman & Stephens ontworpen zeiljacht waarmee Connie van Rietschoten de grootste Nederlandse zeilsuccessen behaalde. In 1978 werd de befaamde Whitbread around the World race (nu bekend als de Volvo Ocean Race) gewonnen. Nee jaren van verval is de Flyer inmiddels weer in topconditie en te bewonderen bij diverse evenementen en regatta's, nationaal en internationaal.

Welke schepen horen volgens u thuis in deze lijst?


De Kameleon van de Gebroeders Klinkhamer uit de gelijknamige kinderboeken? Misschien de Ecolution van wijlen Wubbo Ockels, of de Nieuw Amsterdam, De Venus, getekend door Philippe Starck voor Apple Icoon Steve Jobs, maar gebouwd door het Nederlandse Feadship? De Eendracht, de Oosterschelde... Laat het ons weten in de comments, per mail, of via Facebook. Dan kunnen wij deze lijst in de juiste volgorde aan u presenteren!
 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen