Categorieën

Lijstjes
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

5 beroemdste zeezeilers uit de twintigste eeuw

14 augustus 2017 Cristian Lijstjes 0

De vorige eeuw was er één waarin het zeezeilen uitgroeide tot een mondiale sport. Vele (lange afstand) records werden gebroken en legenden geboren en gevierd. Het was ook de eeuw waarin de Fransen en de Britten de lakens uitdeelden op de oceanen. 

 
1. Robin Knox Johnston

Robin Knox-Johnston (1939) zeilde als eerste solo non-stop rond de wereld op het zeilschip "Suhaili" in 1969 tijdens de legendarische Sunday Times Golden Globe Around The World race. Knox Johnston was de enige die de race voltooide. Hij werd geridderd en mag zich  sindsdien laten aanspreken als sir. De britse legende zeilt nog steeds en voltooide in zijn carrière ondermeer de Whitbread Round The World race en de Jules Verne Trofee.
2. Francis Chicester
 
Francis Chicester (1901 - 1972) was van beroep piloot, maar bereikte wereldfaam om als eerste zeiler (binnen 10 maanden) rond de wereld te zeilen via de zogenaamde 'Clipper Route' tegen de gangbare oceaanwinden in. De Brit won verschillende solo-oceaan races en wist op een door zijn vrouw samengesteld dieet longkanker te overwinnen. Zijn verschillende schepen droegen altijd de naam 'Gypsy Moth'. Francis Chicester werd voor zijn verdiensten geridderd.


3. Bernard Moitessier
Bernard Moitessier (1925 - 1994) was een Frans zeiler en schrijver. Als deelnemer van de befaamde Sunday Times Golden Globe Race lag hij aan de leiding toen hij besloot niet naar de finishplaats, maar vanaf Zuid-Afrika door te varen naar de Stille Oceaan, om 'zijn ziel te vrijwaren'. Hij schreef hierover uitgebreid in 'The Long Way'. Moitessier bleef zeilen en schreef diverse boeken over het leven als zeiler. Tevens verbleef hij enkele jaren op eilanden in de stille zuidzee en in zijn geboorteland Vietnam.
 
4. Eric Taberly

Éric Tabarly (1931 - 1998) was een Franse zeiler. Hij won meerdere langeafstandswedstrijden, waaronder tweemaal de vermaarde transatlantische  Ostar-solowedstrijd in 1964 en 1976. Hij was als leraar een rolmodel voor een hele generatie Franse wedstrijdzeilers, en mede door zijn inzet en status werd frankrijk de zeilminnende natie die het nu is. Taberly werd geridderd in het Franse legioen van eer. Zijn zeiljachten voeren allemaal onder de naam 'Pen Duick'. In 1998 tijdens een nachtelijke zeilticht rond Schotland sloeg hij overboord en verdronk.


5. Conny van Rietschoten
Cornelis (Conny) van Rietschoten (1926 - 2013) was een Nederlands zeezeiler. Hij was zowel in 1977-1978 als schipper van de 'Flyer' als in 1981-1982 met de Flyer II winnaar van de Whitbread Around The World Race, ook wel bekend als de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld en tegenwoordig de Volvo Ocean race geheten. Hij verbeterde in 1982 ook het snelheidsrecord rond de wereld en bracht het terug tot 120 dagen. Over zijn eerste zeilavonturen op de Noordzee met vriend Morin Scott, schreef die laatste het boek 'Het verhaal van de draak'. Sinds 1982 wordt jaarlijks de 'Conny van Rietschoten Trofee' uitgereikt aan een Nederlandse zeiler voor een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband.

 
In deze lijst ontbreken een aantal namen om diverse redenen. Ellen Mac Arthur heeft een niet onbelangrijk deel van haar prestaties geleverd in deze eeuw. De legendarische Joshua Slocum,  Ernest Shackleton en Alian Gerbault werden een eeuw eerder geboren en Sir Peter Blake haalde de lijst net niet ten faveure van onze eigen Conny van Rietschoten.
 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen