Categorie├źn

Blog
Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de updates en mis nooit de nieuwste items!


* verplichte velden

Al een account?

Dit zijn momenteel de 5 drukste sluizen van Nederland

8 juli 2016 Cristian Blog 0

Het is weer een echte Nederlandse zomer. Veel wind. Dat is natuurlijk voor de echte zeilers onder ons niet per se verkeerd. Ben je rustig aan het toervaren, dan zorgt de harde wind vaak wel voor spannende momenten bij de sluis. Wat zijn eigenlijk de drukste sluizen in de Nederlandse vaarwegen?OranjesluizenDe Oranjesluizen zijn een complex van schutsluizen in het IJ. Ze vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ en dragen bij aan het op peil houden van de waterhoogte in het Noordzeekanaal. Jaarlijks passeren er ongeveer 120.000 schepen door de sluizen. Wandelaars en fietsers kunnen over de sluizen het IJ oversteken. Ook is er een vispassage, waar een grote variatie van vissoorten gebruik van maakt.

Sluizen van IJmuidenDe Sluizen van IJmuiden vormen bij IJmuiden de verbinding tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. Het sluizencomplex bestaat uit de Zuidersluis uit 1876, de Middensluis uit 1896, de Noordersluis uit 1929, de Spuisluizen en het Gemaal. Ten westen van de sluizen ligt het Forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

LorentzsluizenDe Lorentzsluizen zijn een sluizencomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De bouwwerken zijn belangrijk voor het peil op het IJsselmeer en de scheepvaart van en naar de Waddenzee.

RoggebotsluisDe Roggebotsluis is een sluis op de grens van de Nederlandse gemeenten Kampen (provincie Overijssel) en Dronten (Flevoland). Geografisch ligt de sluis in de gemeente Dronten. De Roggebotsluis is een sluis die het Drontermeer verbindt met het Vossemeer. Bij het sluiscomplex ligt het gehucht Roggebotsluis.

NijkerkersluisDe Nijkerkersluis scheidt het Nuldernauw en het Nijkerkernauw en bestaat uit een schutsluis en een spuisluis. Jaarlijks passeren meer dan 35.000 schepen deze sluizen. De sluizen vormen een brug tussen Flevoland en Gelderland, de provinciale weg 301.

 

Reacties 0

Log in om een comment te kunnen plaatsen